måndag 13 mars 2017

Läs min recnesion av Edda Magnason i dagens NSD!

Magiskt med magnifika Magnason

Fakta

JAZZ

Norrbotten big band, Edda Magnason Håkan Broström, dirigent & arrangemang, Johan Lindström, arrangemang Kulturens hus, lilla salen, lördag 11 mars

Edda Magnason är essensen av en jazzsångerska. Hennes coola läckra röst är som klippt och skuren till att sjunga jazz. Och hennes genomarbetade låtar är som gjorda för att kläs upp i bästa lyxiga storbandskostymen.

Och aftonens två arrangörer Håkan Broström och Johan Lindström utnyttjar kompositionerna fullt ut när de skapar tretton unika uttryck som gör att man inte vill att musiken skall ta slut.
Förutom att hon är en svinskicklig sångerska och låtskrivare är även Edda en ekvilibrist på både flygel och elpiano. Det är en ren och skär ynnest att under två timmar få bege sig in i hennes egensinniga musikaliska universum. Flera av låtarna på programmet såsom Coco amber, Polar bear, Hombre och Bones har något tidlöst över sig. Viste man inte att det är Edda själv som skrivit dem hade man gott kunnat tro att de är covers från 60-talets gyllene popålder eller the great american songbook. Så kvalitativt är konsertens material genomgående.

Storbandet är taggat till tusen och bjuder på sylvassa solon och engagerande ensemblespel. Johan Lindström visar att pedal steel gitarren är lika naturlig i jazzen som saxofon och ståbas. Saxofonsektionen bidrar till en lika varierad som välklingande ljudbild med spel på både tvär- och piccoloflöjt, klarinett och bas-dito. Håkan Broström leder bandet på bästa sätt kvällen igenom.
Edda Magnason och Norrbotten big band fortsätter sin turné runtom i Norrbotten med avstickare både till Finland och Norge. Så kul att många fler får möjlighet att upptäcka det magiska med magnifika Magnason.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar