fredag 3 mars 2017

Recension Devienne flöjtkonserter nos. 5-8


Recension Devienne flöjtkonserter nos. 5-8

2014 släppte Naxos en underbar liten skivpärla där Patrick Gallois både var dirigent och solist i François Deviennes fyra  första flöjtkonserter uppbackad av Svenska Kammarorkestern. Så förväntningarna är minst sagt skyhöga när samma besättning nu ger ut en andra volym med flöjtkonserterna nos. 5 - 8. Och de infrias med råge.

Patrick Gallois visar här ännu en gång vilken duktig dirigent och fenomenal flöjtist han är. Och superba Svenska kammarorkestern har sällan låtit bättre.  Nej, detta är ljudbilds och framförandemässigt en inspelning i absolut toppklass. Och Deviennes musik är så välkomponerad att man inte har en enda tråkig sekund under skivans 66 minuter och 58 sekunder.

Lägg där till ett välfyllt cd-häfte med en intressant biografi över tonsättaren och konserterna. Men tonsättarbiografin är exakt densamma som i volym ett – men det gör ingenting. Deviennes fascinerande levnadsöde från hyllad fagottist och kompositör av konserter och operor under 1700-talets sista decennier och 1800-talets tre första år tills hans död 1803 på ett mentalsjukhus tål att läsas om, om och om igen.

Nu ser vi med spänning fram emot volym 3 med konserter nummer 9 – 13.

Detta är musik man blir glad och som får vårkänslor att spritta i hela kroppen.



Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar