lördag 10 november 2012

Läs min recension av Erik Westbergs vokalensembles nya CD i dagens NSD


Riklig belöning väntar den tålmodige

Abrabesques

Erik Westbergs vokalensemble & Norrbotten NEO.

Jan Sandströms mäktiga sättning av den kuridiska folkvisan Fatima inleder Erik Westbergs vokalensembles nya hörvärda CD Arabesqe.  Tenoren Jukka Herojas och sopranen Virve Karéns soloinsatser är sylvassa. Herojas partier har något universellt mässande jojklikt över sig. Ljudbilden i Studio Acusticum är upplyftande och tar musiken till nya nivåer.

Norrbotten NEO medverkar som beledsagande bakgrund på flera spår med suktande spel från flöjt, klarinett, piano stråkar och diverse slagverk. Mats Larson Gothes Lillits återkomst är mäktig i sin kärvhet där kör och musiker fint agerar ihop. Två premiärinspelningar av verk specialskrivna för ensemblen, där varken verken eller utförandena behöver skämmas för sig.  I övrigt bjuds på verk av Thoresen, Jolivet och Lasure.

Till skivan hör ett välfyllt häfte med sångtexter och insiktsfulla men ack så korta kommentarer om verken- men bara på engelska, vilket är synd. Sångtexterna finns både på originalspråket och översatta till svenska samt engelska vilket är ett stort plus.

Detta är en skiva som definitivt kräver sin lyssnare.  Inget att sätta på som bakgrundsmusik utan något att verkligen lyssna på. Men den som tar sig tid att göra det blir verkligen rikt belönad.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar