tisdag 20 november 2012

Recension Swing in the films of Woody Allen


Jazzmusiken löper som en röd tråd genom woody Allens filmskapande. Han använder sig ofta av klassiska Jazzinspelningar från 30-, 40-, och 50,-talen för att beledsaga scenerna i sina alster. 21 av dessa finns samlade på denna utmärkta cd-utgåva från Jackpot records.

Detta är inte en officiell  skiva på något vis associerad med Allen men bjuder ändå på fullödig information om varje låt, ned till inspelningsår och datum.  I häftet förekommer även en trevlig essä signerad John Morton med bitar ur intervjuer med Allen. Lägg därtill filmaffischer i miniatyr och korta fakta om varje film och häftet är fulländat.

Musiken då? Det är 79 minuter och 13 sekunder en och skär jazzmagi med artister såsom Duke Ellington, Count Basie, Louis Armstrong, Artie Shaw, Tommy Dorsey, Fred Astaire, Dave Brubeck, Errol Garner, Sidney Bechet, Django Reinhardt & Stéphane Grapelli.

En bit jazzhistoria sedd och utvald genom Woodys kameralins. Men musiken går lika bra att lyssna på utan filmens bilder. Detta är tidlöst oavsett sammanhang.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

1 kommentar:

  1. Hej Johan!
    Mycket av 40-50 tals jazzen känns modern än idag, en av mina stora favoriter inom den musiken var Ella Fitzgerald, men det finns många, många fler som inte får glömmas bort.
    Jag tror ni har snö däruppe, här nere i sydvästra delen av landet är det barmark ännu.
    Jag önskar dig en underbart trevlig dag.

    SvaraRadera