måndag 3 februari 2014

Recension Grieg orkestermusik vol. 7

Naxos på gående serie med Edvard Griegs samlade orksterverk är en fröjd för örat. Jag blir lika uppspelt när en ny volym kommer ut. Den sjunde volymen som kom i höstas är inget undantag.

Återigen sammarbetar norske dirigenten Bjarte Engeset med skånska musiker och sångare. Först ut är Malmösymfonikerna, Malmö kammarkör och Lunds studentsångare som framför Landkänning och två körer från Sigurd Jorsalfar. Ja, som minnesgoda redan räknat ut så är detta den andra Naxos inspelningen av Landskänning som studentsångarna  gjort för Naxos. Redan på skivan Körer för manliga röster och orkester utgiven i oktober 2012 ihop med Malmö-operans orkester under ledning av Alberto Hold-Garrido.

Malmö-operans orkester spelar för övrigt på resten av Grieg-skivan. Först tre instrumentala partier ur musiken till skådespelet Sigurd Jorsalfar som vi, som sagt, redan fått två körer ifrån, sedan tre scener ur Olav Trygvason, där dess kör ansluter. Avslutar gör Griegs orkestrering av Edmund Neuperts Resignation.

Flera duktiga norska solister förgyller de vokala inslagen på ännu en härlig utgåva i denna hörbarta skivserie. Spelet och sången är på topp rakt igenom. Som vanligt hos Naxos ett mer än välfyllt texthäfte med sångtexter och fina biografier över artister, kompositörer och nödvändigt vetande om musiken

En given fullpott.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar