måndag 18 februari 2019

Läs min recension av Bodens Oreksterförening i dagens NSD!

Genomtrevlig midvinterkonsert

Midvinterkonsert med Bodens orkesterförening

Bodens Symfoniorkester

Orkesterföreningens kör

Dirigent: Markus Jonsson

Solister: Carina Stenberg & Katarina Giotas
Björksalen, Boden
Lördag 16 februari kl 16:00

Vissa arrangemang är så genomtrevliga att det är svårt att hitta något att anmärka på i dem. De återkommande konserterna i Björksalen med symfoniorkester, kör och solister är ett lysande exempel på detta. Inleder gör en pigg operettouvertyr, Jacques Offenbachs Orpheus i underjorden. Det bjuds på can can så det står härliga till. Med utsökt solistspel men utan bensprattel.

De två sopranerna Carina Stenberg & Katarina Giotas skäms verkligen inte för sig. Rösterna passar fint ihop i två duetter. På egen hand får de strålande visa upp sig i välkända ariapärlor.

Efter paus kommer så kvällens utropstecken. Fagottisten Gunnar Ullbergs uruppförande Moarhmma är ett mäktigt orkesterstycke inspirerat av fjällvärlden. Vore jag musikläggare på någon av alla de dramaproduktioner som spelas in i länet skulle jag direkt använda musiken. Detta är Hollywood-klass. Lika mäktiga är de elva satserna ur Carl Orffs Carmina Burana. Här ger kör och orkester verkligen allt och Carina Stenberg göra några ljuvliga inhopp mot slutet. Kvällens maestro Markus Jonsson lyckas på bästa sätt krama ut det mesta av kvällens medverkande.

För några år sedan nominerades orkesterföreningen primus motor Åke Sundberg till NSD:s kulturpris. Det är lätt att förstå varför. Bodensarna har verkligen tagit dessa konserter till sina hjärtan. All heder åt de inblandade som låter publiken kunna fortsätta göra detta. Och 85-åringen som välförtjänt gratulerades på scenen av kommunpolitiker och Sveriges Orkester förbund verkar inte lida av några ålderskrämpor. Detta är en pigg och vital jubilar.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar