måndag 4 februari 2019

Läs min recension av Erik Westbergs Vokalensemble i dagens NSD!

Framföranden som berör

Erik Westbergs vokalensemble, Erik Westberg dir.


Markus Wargh, orgel

Daniel Saur, percussion

Luleå Domkyrka

Lördag 2 februari

När Erik Westbergs Vokalensemble intar Luleå Domkyrka under lördagskvällen är de bättre än någonsin. De brukar skämma bort oss i publiken med fantastiska framföranden men den här gången har de banne mig överträffat sig själva. Erik Westberg leder sina 18 sångare till ständigt nya stordåd.

De inleder sin kavalkad av nutida körmusik med Brett Deans Was it a voice. Ett läckert acapella-stycke som verkligen fyller hela kyrkan precis som publiken gjort i de fullsatta bänkraderna. Sedan äntrar kompositören Catharina Backman scenen för att berätta om kvällens första uruppförande, Kinderlied VI. Monókeros. Kören går upp på orgelläktaren och ihop med Markus Wargh på orgeln levererar ett fint framförande.

Sedan kommer Frode Fjellheim och bjuder på jojk i absolut toppklass. Hans A sister from the north är mäktig med Daniel Saur på handtrumma och förinspelad bakgrund som fint blandas med Frodes jojk och kören i bakgrunden. Uruppförandet Bidam vuolle, en jojk till Piteå med Frode även på keyboard känns äkta och hudnära. Så även Njoktje.

En fri orgelimprovisation signerad Markus Wargh är alltid lika spännande att få vara med om. Kvällens är inget undantag.

Sedan mer norsk musik i Ainél av Björn Andor Drage. Acapella när det är som bäst. På tal om bäst så har man valt att spara det bästa till sist. Raua Needmine av Veljo Tormis är något av det starkaste en kör kan framföra. Daniel Saur som slår med sin klubba på handtrumman är som kanonskott. Likaså solisterna tenoren Anders Eriksson och basen Daniel Åberg. Det är inte svårt att förstå varför myndigheterna i dåvarande Sovjetunionen bannlyste verket då det skrevs i början av 1970-talet. Järnets förbannelse med sin text ur Kalevala och sitt antikrigsbudskap är fysiskt drabbande och känns som ett eko i hela kroppen.

Sedan bjuder Frode Fjellheim och kören på en oerhört vacker avslutande extrajojk i form av Altaret skiner som fjällen.

För den som inte hade möjlighet att närvara i domkyrkan så ges konserten i Piteå idag måndag. Då sänds den också i radio live i Sveriges Radio P2, inte bara i Sverige utan till flera europeiska länder. Det är den väl värd. Detta är framföranden som alla som vill bli berörda av musikens inneboende kraft bör ta del av.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar