torsdag 22 december 2022

God jul alla bloggläsare!


Bloggen är tillbaka 2023.

Johan E. Skoglund

tisdag 13 december 2022

Jazzrausch Big band

 Har släppt sin andra julskiva i år, Alle jahre wieder. Enda skilland4n mot den första är att tvåan är helt instrumental. I övrigt är konceptet det samma. Svängiga storbandsversioner av tyska traditionella julsånger,

Ett lyckopiller att lyssna till när vintermörkret blir för dystert.  

Johan E. Skoglund

måndag 12 december 2022

fredag 9 december 2022

Hannah Svensson

 har ihop med en kvartett spelskickliga jazzmusiker gjort årets julskiva.

Lyssna och njut! Duetten av Merry Christmas baby ihop med bassisten Mattias Svensson är musikmagi av absolut högsta klass. Bättr än så här kan det knappast bli.

Have Yourself a Merry Little Christmas - YouTube

Johan E. Skoglund


torsdag 8 december 2022

Läs mina texter i Bodenguiden och Kyrkfönstret!

 Hänt i Boden 2022 hittar ni här!

Matglada och pratglada gubbar hittar ni här!

Johan E. Skoglund

måndag 5 december 2022

Läs min recension av David Väyrynen och Norrbotten NEO i lördagens NSD!


Ett allkonstverk med poesi och musik


MUSIK OCH POESI

David Väyrynen

Norrbotten Neo

Modern konstmusik möter texter om Malmfältens människor

Kulturens hus, Luleå

Fredag 2 december kl 19

När Norrbotten Neo slår sina musikaliska påsar ihop med poeten David Väyrynen uppstår ett spännande möte där det bjuds på ett allkonstverk av bästa sort. Att två av kvällens sju verk har kvinnliga upphovspersoner får väl ses som en liten seger i alla fall.

Michael Gordons inledande "ACDC" (1996) är klezmermusik på speed. Mikael Edlunds 2"Trio Sol" 1980) är modernistiskt intressant. Benjamin Staerns ur Hilma Scenes "Prediction of war" (2019/20) är bitvis pulserande högoktanig.

Kate Moores "Blackbird Song" (2018) är en lågmäld trio för altflöjt, basklarinett och vibrafon. Andrea Tarrodis "Madrigali, hommage á Barbara Strozzi" (2017) rör sig i samma klangliga universum och blir än mer intressant mot slutet när David deklamerar med Norrbotten Neo som ljudkuliss.

Alfred Schnittke: "Pianokvartett" (1988) är meditativt med sina långa toner i början på stråkar och piano som följsamt åker med för att sedan bli mer kraftfullt.

Ástor Piazzolla: La muerte del ángel (1960) är som all musik av den argentinske tangokungen rytmiskt svängande. Några intensiva minuter. Att Norrbotten Neo är spelskickliga på en genomgående hög nivå känns nästan överflödigt att påpeka.

David Väyrynen läser sin poesi på klassiskt poetmaner. Och publiken skrattar inkännande åt hans absurda vardagsbetraktelser. Hjälper man ett arsle får man bara skit tillbaka – är bara ett av många slagkraftiga livsråd vi får oss till livs.

Åhörarna vid de fullsatta borden får sig till livs en kulturell smältdegel där olika uttryck samsas fint på scen. Ett intressantare sätt att tillbringa en decemberkväll på är svårfunnet.

Johan E- Skoglund

onsdag 30 november 2022

Bach

 Idag lyssnar jag på julmusik av Bach. Johann Nikolaus det vill säga. Syssling till Johann Sebastian.

Det dröjer ännu en tid innan årets alla julskivor är genomlyssnade men då kommer mina rekommendationer här på bloggen.

Johan E. Skoglund

onsdag 23 november 2022

Läs mina texter i Bodenguiden och NSD!



Ni hittar min intervju med Jardar Johansen här.

Lika välklingande som samspelt duo

MUSIK

Kammarmusik och kvinnohistoria

Sofia Sahlin, tvärflöjt, och Asuka Nakamura, piano

Kulturens hus Luleå 22 november klockan 19

Sofia Sahlin, tvärflöjt, och Asuka Nakamura, piano, är en lika välklingande som samspelt duo. Att pianisten tvingats hoppa in med kort varsel hörs knappast.

Jesper Nordins "Departing water" är ett läckert långt stycke där vattnet verkligen hörs i musiken. "Regndroppspreludiet", släng dig i väggen. Likaså Sofia Gubajdulinas "Skogsklanger", där duon tar oss ut i naturen. Anna Bon di Venezias flöjtsonat, skriven som 16-åring, visar vilket musikaliskt underbarn hon var. Underbart framfört. I Ylva Skogs Fem månstycken glänser Nakamura som solist. I Claude Debussys "Syrinx" Sahlin likaså.

Diktläsningen gör att du känner dig förflyttad till en litterär salong med musik i något borgarhem på 1800-talet, där frun i huset spelar piano och dottern flöjt, och en av gästerna deklamerar poesi. Lilla salen i Kulturens hus med kafédukning är en perfekt miljö som skapar en välbehövlig intimitet mellan musiker och publik. Sofia deklamerar dikterna fint.

Hon är även en driven sångerska av gregoriansk kyrkosång. Och en lika driven berättare som driver det något spretiga programmet framåt. Hon är verkligen historiskt kunnig, och historien om Ingegerd Olofsdotter är som given för en storfilm i Hollywood. Kammarmusik och kvinnohistoria är en passande titel på kvällens konsert. För den som är intresserad av kvinnohistoria blir kvällen en nyttig lektion om ett fascinerande livsöde från början av 1000-talet.

Att avsluta konserten med Ukrainas nationalsång kan kännas lite väl mycket plakatpolitik utan substans. Men det fina framförandet tar udden av detta. Angenäm avslutning.

måndag 21 november 2022

Läs min recension av Pedro Martins i lördagens NSD

Mustig musik med mästerlig Martins

Pedro Martins

Norrbotten big band

Studio Acusticum, Piteå

18 november klockan 19

Årets composer in residence, den unge brasilianske jazzgitarristen Pedro Martins, bjuder ihop med Norrbotten big band på en mustig musik.

Det räcker att höra de inledande tonerna på elgitarr för att vilja få ín en solstol och en paraplydrink. Martins är lika skicklig gitarrist som sångare och låtskrivare. Han är en modern Sivuca. Huskompositören från 2019 Genevieve Artade gör ett bejublat inhopp som kör/duettsångerska kvällen igenom.

Joakim Milder, Norrbotten big bands konstnärlige ledare, dirigerar musikerna som alltid med van hand. Bandets för oss jazzälskande norrbottningar idel välkända namn bjuder på många hörvärda solistinsatser. Att det inte är något mellansnack eller namn på låtarna gör absolut ingenting. Det här är musik med influenser från The Beatles, funk, och givetvis Martins eget hemland med samba och bossa nova. Det bjuds både på snabbare tongångar och lugnare låtar.

En hudnära duett mellan Pedro och Genvieve, som de skrivit tillsammans och då bandet får vila, sticker ut. Martins mjuka sång är i skön kontrast till hans energiska gitarrspel. Att han skyller bristen på mellansnack på blyghet märks inte under konserten. Det var länge sedan Norrbotten big band och gäster var så här spelhungriga.

Slagverkaren Amoy Ribas och trumslagaren Jeremy Stacey är sköna, svängiga nya bekantskaper. Så också trombonisterna Agnes Darelid och Kristian Persson, som båda bjuder på störtsköna solon.

En resa till Brasilien är precis vad man behöver här mitt i mörka november, om än den bara varar i 70 minuter. För att citera Povel Ramel: Underbart är kort, alldeles för kort.

Johan E. Skoglund

fredag 18 november 2022

Läs min recension av NKO i gårdagens NSD!

Fantastiskt uruppförande som visar hornets kraft

Norrbottens kammarorkester

Alec Frank-Gemmill, solohornist och dirigent

Studio Acusticum, Piteå

16 november klockan 19

Att bevittna ett uruppförande är alltid lika spännande. Ett extra plus är om tonsättaren själv är på plats. Så är fallet i Piteå när det är urpremiär på Jeremy Thurlows "Crooked consort".

Han berättar under den matnyttiga konsertintroduktionen om verkets tillblivelse. Och hornets historia. Och de olika typerna av horn solisten skall spela på. Han har utökat originalets uppbackning för hornet från stråkkvartett till kammarensemble. Ett fantastiskt stycke musik, där solisten verkligen visar på hornets inneboende kraft. Man hör tydliga ekon från posthorn, jakthorn och militära signalhorn.

Kvällens solist tillika dirigent Alec Frank-Gemmill leder orkestern med den äran och spelar horn så det står härliga till, både i uruppförandet och i Georg Philipp Telemanns hornkonsert. Telemanns "La Bizarre" är en pigg orkestersvit som passar utmärkt ihop med hornkonserten. Barockt bra! Kate Hearne glänser på blockflöjt. Fågelsång på lergökar och fotstamp är läckra inslag. Detta är musik som är totalt omöjlig att inte tycka om och ryckas med av. Perfekt musik för avkoppling.Alec Frank-Gemmill inleder andra halvlek med ett sprittande tal till publiken. Man charmas totalt av kvällens två gästande genomtrevliga engelska gentlemän.

Avslutar kvällen gör Ralph Vaughan Williams "Fantasia över ett Tema" av Thomas Tallis. Ett välklingande stycke som passar kammarorkestern som hand i handske. En fin hyllning till 150-årsjubilaren. Men att återigen få höra Norrbottens kammarorkester under ledning av en man spela verk av tre vita män känns inte särskilt spännande. Men det fråntar inte kvällens slutbetyg. Toppklass rakt igenom.

Johan E. Skogund

onsdag 9 november 2022

Sanger till livet

 Anne Linnet har länge varit en favorit. Hennes nya album är årets bästa hittills alla kategorier och en svårslagen musikalisk prestation. Ihop med Jesper Bo Hansen bakom pianot har hon spelat in 50 egna sånger skrivna de senaste 20 åren fördelade på 4 CD skivor.

Begravningspsalmen På en dag hvor solen skinner rör mig till tårar. Stor konst av bästa sort.

En given kandidat till min skiva att ta med till en öde ö. Ibland är bara ett piano och en röst allt som behövs för att skapa musikalisk magi. Så hudnära sprött och skört att det känns som om man varit med vid inspelningarna.

Svårt att i ord beskriva denna prestation. Mitt sökande efter den ultimata skivan fortsätter men den här tar sig definitivt in på topp 5. Hoppas danskarna tar till sig dessa låtar skrivna till begravning, bröllop och andra högtidsstunder i livet och gör dem till en del av riterna. De förtjänar dem så väl.

Johan E. Skoglund

måndag 7 november 2022

Mark Knopfler

 Idag lyssnar jag på den andra boxen med Mark Knopflers samlade soloalbum. Han kan verkligen sjung, spela gitarr och skriva låtar så det står härliga till.

Johan E. Skoglund

onsdag 2 november 2022

Musik i Allhelgonatid

 Rubriken på detta blogginlägg var även temat för dagens lunchkonsert  i Överluleå Kyrka. Först avnjöt jag matnyttig spis i form av Elsa Sveders utsökta gulaschsoppa. Sedan musikalisk dito i form av musikerna i Svenska kyrkan Boden som bjöd på en eftertänksam halvtimme med kontemplativ musik av bästa sort. 


Tillägnan med Kjell Sandberg vid flygeln, Brusa högre lilla å med Lena Stenlund uppe på läktarorgeln samt och Come Sunday med Jonas Öberg vid flygeln i fina framföranden. Även ett fint egengjort arrangemang av psalmen Det finns djup i herrens godhet framfördes av Niklas Tornéus på stora läktarorgeln. På den spelade också  Andreas Print ett läckert stycke signerat Alan Hovhaness. Allsången i psalm 172 avslutade allhelgonamusiken.


Tack alla inblandade och medverkande för en mycket givande lunchkonsert. Denna text skrivs full av energi i form av nyladdade batterier.


Johan E. Skoglund


tisdag 1 november 2022

Boris Lyatoshynsky

 Idag lyssnar jag på en finfin box från Naxos där man samlat 3 skivor från underetiketten Marco Polo med Boris Lyatoshynskys kompletta symfonier.

Rysslands pågående invasion av Ukraina gör musiken med den ukrainske tonsättaren än mer relevant.

Johan E. Skoglund

måndag 31 oktober 2022

Buddy Greco, Frank Sinatra & Sammy Davis Jr, The Lady Is A Tramp. Ballys...


Sammy Davis Jrs skratt när Frank Sinatra tar på sig en hatt är obetalbart.

Johan E. Skoglund

fredag 28 oktober 2022

torsdag 27 oktober 2022

Läs mina texter i NSD och Bodenguiden!

 Min text i Bodenguidens novembernummer om Rödbergsfortet hittar ni här.

Vackert snickeri av nyskapande nyckelharpsduo

MUSIK

Erik Rydvall och Torbjörn Näsbom

Från Bach till Sahlström beyond

Luleå kammarmusikförening

Kulturens hus, lilla salen

Onsdag 26 oktober klockan 19

Att de två spelmännen Torbjörn Näsbom och Erik Rydvall behärskar sina nyckelharpor till fullo råder det inget tvivel om. De är spelskickliga som få.

 Många av de stora klassiska mästarna har ju inspirerats i sitt komponerande av folkmusik. Så att framföra deras musik på nyckelharpa är

ett kliv som inte är särskilt långt. Kvällens program bjuder på en fin blandning av stilar och epoker. Mellansnacket bidrar till kvällens njutbarhet. Här får vi oss till livs fullödig information om det som spelas. 

Johan Sebastian Bach stycken för soloviolin har mästerligt transkriberats av Torbjörn Näsbom. Särskilt den långa Chacomen är en upplevelse utöver det vanliga. Torbjörn Näsboms solospel vill man aldrig skall ta slut. Samma sak när Erik Rydvall tar sig an Bachs svit för solocello och stoppar in en Halling av Mats Edén och Ale Möller.

Erik Sahlström och Byss-Kalle står för de folkmusikaliska inslagen. Även Erik Rydvalls eget stycke inspirerat av en fjällvandring i Sarek
förvaltar det naturlyriska arvet från Sahlström fint. Hans The man med pizzicatto-spel är mycket läcker. De spelas på både violin-, och
violanyckelharpa. Extranumret Vatten signerat Torbjörn Näsbom blir till en fin avslutning på en lika fin konsert.

En afton med bara två nyckelharpor kan tyckas långtråkig men man får absolut inte någon överdosering. De två generationerna spelmän bjuder på en lagom dos som man gärna intar mer av vid flera tillfällen. Det är som det välkända vaccinet. Sådana här musikupplevelser behöver man en boosterdos av då och då.

Johan E. Skoglund

onsdag 19 oktober 2022

Ett nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Alltid lika kul.

Johan E. Skoglund

torsdag 13 oktober 2022

Läs min recension av Erik Westbergs vokalensemble i dagens NSD!

Angenäm men alldeles för kort Alfvén-hyllningNY CD

Erik Westbergs vokalensemble

Erik Westberg, dirigent

Hugo Alfvén:

Papillon
När Erik Westbergs vokalensemble deltar i hyllningskören för Hugo Alfvén görs det med en nyinspelning av 20 av tonsättarens sånger för blandad kör.

Hugo Alfvén både skrev egna melodier och arrangerade välkända folkvisor som "Uti vår hage". Flera av sångerna gör här sin premiär på skiva. Detta är nordisk nationalromantisk körlyrik när den är som bäst. Musik att avnjuta långa sommarnätter ute i naturen.

Sångerna är oklanderligt framförda och dirigerade. Sopranen Terese Olsson och barytonen Andreas E. Olsson är fina solister.

Om någon undrade vad körsång är för något är detta den skiva man bör ta fram och spela upp som ett illusoriskt exempel. Detta är musik som är omöjlig att inte tycka om. För den som vill gräva djupare i texterna ingår de även i det välfyllda texthäftet.

Enda smolket i den musikaliska glädjebägaren är att skivan klockar in på blott strax under 47 minuter. Man vill ha mer. Och med den drucknes envishet. Kan vi få information om sångerna och Alfvén på svenska? Det är en skam för vårt svenska kulturarv att allt är på engelska. Skärpning!

Johan E. Skoglund

onsdag 12 oktober 2022

Mickey Jupp

 är en gammal favorit. CDn som nu ges ut med blanda godbitar av hans tidigare outgivna heminspelningar gör ingen besviken. Ser fram emot utlovade kommande volymer.

Johan E. Skoglund

tisdag 11 oktober 2022

Yellowjackets

 nya album Parallel motion är mycket bra. Inte lika bra som att se dem live i Skellefteå förra hösten men gillar man bandet är  nya skivan ett måste.

Sylvasst apel rakt igenom från kvartetten i egna välskrivna nummer.

Johan E. Skoglund

måndag 10 oktober 2022

Fick i helgen

 Beställning på ett nytt skrivjobb.

Kul!

Johan E. Skoglund

fredag 7 oktober 2022

tisdag 4 oktober 2022

Läs min recension av Bodens orkesterförening

Romantiskt och vemodigt med systrarna Helsing

MUSIK

Bodens orkesterförening

möter Jean Sibelius, George Gerschwin och Louis Armstrong

Pia-Karin Helsing, sopran

Peter Jablonski, piano

Dirigent Anna-Maria Helsing

Söndag 2 oktober klockan 15 Björksalen, Boden

Musik av Jean Sibelius står på programmet i först akten. Symfoniorkesterns stråkar och slagverk inleder med ett vackert Andante Festivo.


Hela orkestern blommar ut till fullo när de avslutar första set med en pigg Karelia-svit. Kvällens sångsolist Pia-Karin Helsing bjuder mellan de två orkesterverken på fem av den finske gigantens sånger. Hon besitter verkligen de vokala kvalitéerna som dessa orkestersånger behöver. Hennes syster Anna-Maria Helsing leder orkestern med den äran. Detta är nordisk nationalromantik när den är som allra vackrast och vemodigast.

Efter paus bjuder Pia-Karin Helsing på en känslofull "My man is gone now" ur George Gershwins opera Porgy and Bess. Man kan riktigt känna sorgsenheten i framförandet. Kvällens avslutande Louis Armstrong-hyllning "What a wonderful world" framförs som så många gånger tidigare av Pia-Karin Helsing på sång och cello. Det för kvällen specialbeställda arrangemanget signerat Hans Hjortek ger det fina framförandet en extra symfonisk dimension.

Mitt under brinnande andra världskrig skrev Aaron Copland sin "Fanfar for the common man" för att gjuta mod i hemmafronten. Framförandet med blås och slagverk är mycket bra. Men det känns ändå något tondövt att inte sätta stycket i sitt sammanhang när det introduceras, med tanke på vad som sker i Ukraina.

Huvudnummer efter paus är George Gershwins "Rhapsody in blue". Här firar pianosolisten Peter Jablonski och orkesterföreningens symfoniorkester ständigt nya triumfer. De två delarna blir ett med varandra och det är som ett gammalt strävsamt par som inte gjort annat än att spela stycket ihop. Magnus Toressons frejdiga klarinettspel är också värt ett hedersomnämnande. Jablonski tackar för välförtjänta applåder med ett skirt solostycke av Fredric Chopin.

Johan E. Skoglund

Fick igår beställning på

 ännu ett skrivjobb att utföra denna vecka.

Kul!

Johan E. Skoglund

fredag 30 september 2022

Läs min recension av Piteå Kammaropera dagens NSD!

 Berörande scenupplevelse på hög konstnärlig nivå

OPERA

The corridor

Piteå kammaropera

Christinasalen, Piteå

torsdag 29 september klockan 19

Det är dansen som är den sammanhållande länken när Piteå Kammar opera bjuder på två verk av den nyligen bortgångne tonsättaren Sir Harrison Birtwistle.

Före paus spelar Mårten Landström på flygel och Daniel Saur på slagverk "The axe manual". Inspirerande intensivt som får tankarna att vandra. Dansarna Luisa Denward som Eurydike och Felix Skalberg som Orfeus bidrar till detta i gestaltningen av de älskande fram tills de stiger upp ur dödsriket.

Operan "The corridor" följer dem när de stiger upp ur dödsriket. Dansarna får här sällskap av sopranen Emma Johansson i rollen som Eurydike och en talande roll som oberoende kommentator, och tenoren Mikkel Skorpen. David Björkman leder Norrbotten Neo med sex man på blås, stråkar och harpa.

I konsertintroduktionen ställer regissören William Relton ftågan om Eurydike verkligen vill bli räddad ur Hades. Han pekar även på operans feministiska anslag. Intressanta perspektiv att ha med sig under föreställningen. Monika Miloccos koreografi är ett läckert inslag. David Harsents libretto imponerar.

Detta är musikaliska, sångmässiga och dansanta utsvävningar på en mycket hög konstnärlig nivå. Ingen som upplever detta kan gå härifrån oberörd. Hur det berör är högst individuellt. Detta är inte scenkonst gjord för samstämmighet hos publiken.

Som älskare av Christoph Willibald Glucks opera om det grekiska mytologiska paret med urpremiär för 260 år sedan är en jämförelse intressant. Den ger vid handen att de gamla gudasagorna är perfekta att omtolka i sin tid. Vad månne någon göra av detta stoff 2280?

Johan E. Skoglund

torsdag 29 september 2022

Fick idag beställning

 på ett nytt skrivjobb att utföra nästa vecka.

Kul och åter kul!

Johan E. Skoglund



onsdag 28 september 2022

Bästa Bo Sleinder

 är tillbaka. Nya singeln Inget väsen av sig är underbar vispop på svenska. Vem annars än Bo kan göra poesi av att äta fiskgratäng till lunch? Älskar körpartiet ca 2 minuter och 55 sekunder in i låten.

28 oktober släpps nya albumet Andra rummet. Jag är taggad till tusen.

Johan E. Skoglund



tisdag 27 september 2022

Blixtinkallad

 att göra ett skrivjobb imorgon blev jag idag.

Så kul med snabba ryck.

Johan E. Skoglund

måndag 26 september 2022

Fick idag

 klart med två nya skrivjobb som skall utföras denna vecka.

Kul

Johan E. Skoglund

fredag 16 september 2022

Läs in recension av Jenny Carlstedt i dagens NSD!

Ljuvlig solist ger liv åt känslorna

MUSIK

Norrbottens kammarorkester

Dir. Clemens Schuldt

Solist: Jenny Carlstedt mezzosopran

Kulturens hus, Luleå

Torsdag 15 september klockan 19

Att inleda en konsert med en symfoni hör inte till vanligheterna. Men när kammarorkestern tar sig an Joseph Haydns symfoni nr. 45 i fiss-moll är det bara inledande Allegro assai-satsen som framförs. En riktig aptitretare som gör att man gärna hade velat få höra hela symfonin. Norrbottens kammarorkester brukar inte göra sina lyssnare besvikna och kvällen är inget undantag. Dagens dirigent Clemens Schuldt leder orkestern med den äran.

Sedan äntrar kvällens solist Jenny Carlstedt scenen och framför på bästa sätt arian Il Padre adorato ur Mozarts opera Idomeneo. Richard Dünser satte 2013 samman 7 lieder av Alexander von Zemlinsky på temat natt och dröm. Han orkestrerade även dem. Sångerna kommer från opusnummer 2, 5, 8 och 10. Även om Zemlinsky varken tänkte sig liederna med orkesterackompanjemang eller som en sångcykel passar de fint ihop. Att Carlstedt tidigare spelat in de sju på en kritikerrosad skiva hörs. Ljuvliga Jenny får hemtamt fram texternas inneboende känslostämningar.

Ett av de sista verken i Beethovens så kallade tidiga period är hans Symfoni nr. 2 D-dur, op 36. Det är en högoktanig symfoni Ludwig bjuder oss på. De fyra satserna flyter i detta flyhänta framförande på fint. Den som missar denna turné behöver inte misströsta. I april 2023 spelar orkestern Haydns symfoni 145 och Beethovens första. Den som tycker att ombyte förnöjer kan då välja att stanna hemma.

Johan E. Skoglund

 

måndag 12 september 2022

Ett nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Kul!

Johan E. Skoglund

torsdag 8 september 2022

Main Title from 'The Sandpiper'

Så här skall klassisk filmmusik låta.
 Johan E. Skoglund

onsdag 7 september 2022

Schubert

 De klassiska mästarna kan jag aldrig få för mycket utav. Just nu lyssnar jag på Svenska kammarorkesterns Schubertsimfonicykel med Thomas Dausgaard. Så skall Schubert spelas.

Johan E. Skoglund

måndag 5 september 2022

Blondie

 Blondie-boxen som jag just nu lyssnar igenom är helt underbar. Snyggt formgiven, full av fina foton och faktaspäckade essäer och intervjuer om låtarna med Debbie Harry och company. En riktig femetta.

Johan E. Skoglund

måndag 29 augusti 2022

Dagens i-landsproblem

Är att mitt paket med den stora Blondie-boxen är en dag försenat. Resten av veckan är jafg bortrest.

Bloggen återkommer om en vecka.

Johan E Skoglund 

fredag 26 augusti 2022

Läs mina texter i Bodenguiden!

 Jag är ansvarig för valguiden och har skrivit om studentbostäder. Ni hittar tidningen här.

Johan E. Skoglund

The Poll Winners

Idag lyssnar jag på en nyutkommen dubbel-cd med The Poll Winners. Femtiotalsjazz när den är som bäst.

Johan E. Skoglnud

torsdag 25 augusti 2022

Requiem

 I Asger Hemrik boxen ingå även hans mäktiga Requiem. Alltid lika kul att få jämföra hur olika tonsättare sätter tänderna i samma text.

Johan E. Skoglund

onsdag 24 augusti 2022

Asger Hamerik

 Idag lyssnar jag på en box jag köpt på rea med Asger Hameriks symfonier. Dansk nationalromantik när den är som bäst.

Johan E. Skoglund

tisdag 23 augusti 2022

Nya skrivjobb på G!

 Har fått beställning på två nya skrivjobb.

Alltid lika kul när beställningarna kommer.

Johan E. Skoglund


fredag 19 augusti 2022

torsdag 18 augusti 2022

Peter Boyer/LSO: “Balance of Power – Orchestral Works”

Peter Boyers nya skiva där tonsättaren dirigerar sin egen musik är en absolut fullträff från första till sista tonen. Maffigt och mäktigt är bara förnamnen på denna orkestrala kraftuppvisning.
Johan E. Skoglund 

onsdag 17 augusti 2022

Gilbert O´Sulivan

 Irländarens nya album Driven är välskrivna popmelodier när de är som bäst. Han har skrivit 13 tidlösa låtar. Duetterna med Mick Hucknall och K T Tunstall är personliga favoritspår men hela plattan imponerar. Det här är genuint skickligt pophantverk när det är som bäst. Välsjunget, välspelat och välproducerat från första till sista tonen.

Johan E. Skoglund

Många nya musikaliska bekantskaper i sommar

 Jag har ägnat sommaren åt många nya musikaliska bekantskaper. Alltid lika spännande att få möta nya tonsättar- och musikerbekantskaper.

Johan E. Skoglund

tisdag 16 augusti 2022

Johann Wilhelm Wilms

 Beethoven- eleven var en ny bekantskap för mig. Han skrev liksom sin läromästare 5 pianokonserter. Ronald Brautigam  som länge varit en pianofavorit kommer spela in dem alla. Första volymen bjuder på tre av dem. En fullmatad CD med speltid på över 82 minuter. Och ett lika fullmatat CD-häfte med en lärorik essä om Wilms och hans musik. Ronald trakterar sitt fortepiano med den äran och får stabilt stöd av Kölner Akademie under Michael Alexander Willens eminenta ledning. Jag ser med spänning fram emot volym två.

Johan E. Skoglund

måndag 15 augusti 2022

Upp i sadeln igen!

 Idag rivstartade jag första dagen på jobbet efter semestern med ett nytt skrivuppdrag jag fick beställning på förra veckan.

Kul!

Johan E. Skoglund


torsdag 23 juni 2022

Glad midsommar och sommar

Önskar bloggen alla läsare. Jag återkommer i slutet på augusti.
Johan E. Skoglund

Mats Bergström

 Mats Bergströms nya skiva där han spelar Olle Adolphsons musik för sologitarr är en riktig kulturskatt och kulturgärning välvärd att upptäcks. Mitt soundtrack till sommaren 2022.

Det sprängfyllda anekdotiska texthäftet är en fullträff och ett bevis så gott som något på albumets storhet.

Mats spelar på bästa sätt på sin specialbyggda akustiska gitarr.

Johan E. Skoglund

Läs mina texter i senaste Bodenguiden!

 Jag är ansvarig för valguiden och har intervjuat Bodens nya chef på turistcenter och centrumutvecklare samt Peo Thyrén i Noice. Läs tidningen här!

Johan E. Skoglund

tisdag 21 juni 2022

Idag lyssnar jag på

 Sibelius-boxen som kom igår. Bättre musik än dessa symfonier är svårfunnen.

 Klaus Mäkelä for president!

Johan E. Skoglund


tisdag 14 juni 2022

Ett nytt skrivojb

 Fick jag beställning på idag.

Kul!

Johan E. Skoglund

måndag 13 juni 2022

Debutalbum

 Debutalbum kan vara av olika slag. Idag lyssnar jag på Klaus Mäkeläs debutalbum. Den unge dirigenten fegar inte ur utan har spelat in Sibelius samtliga symfonier med Oslos Filharmoniker. En mer välklingande debut får du leta efter.

Johan E. Skoglund


Läs min recension av opera i dagens NSD!


Ambitiöst allkonstverk om Korpelarörelsen

OPERA

Poetissan från Aareavaara

Urpremiär söndag 12 juni, Acusticum, Piteå


Man kan verkligen inte anklaga Carina Henriksson, Bengt Pohjanen och Erik Westberg och hans vokalensemble för att ligga på latsidan.


Mindre än ett halvår efter allkonstverket "Ett norrländskt requiem" är kreatörerna tillbaka med "Poetissan från Aareavaara – paradisets barn".

Kompositören Fredrik Österlings musik passar fint ihop med Bengt Pohjanens text på fem språk; svenska, meänkieli, finska, nordsamiska, lulesamiska. Carina Henriksson har inte bara gjort manus och libretto ihop med Bengt Pohjanen. Hon är även föreställningens regissör, står för kostym och scenografikoncept samt syns i rollen som poetissan. En roll hon delar med skådespelaren Margareta Gudmundson och dansaren Veera Suvalo Grimberg som också står för koreografin.

Musikerna i Norrbotten NEO är som alltid spelskickliga. Så även Aaron Sunstein på Acusticums stora orgel, David Wahlén på dragspel samt Mattias Normell på kontrabas. Korpelarörelsen är inget nytt stoff för Bengt Pohjanen. Hans pjäs "Dagning röd" om rörelsen bombhotades vid premiären på Norrbottensteatern.

Det sägs ofta att vi måste lära av historien för att förstå nuet. Detta prima exempel illustrerar detta på bästa sätt.

Extatiska dansare påminner om hippierna i musikalen "Hair" eller "Salome" i Strauss opera. Verkets tema om skuld och skam är ständigt aktuella. Här bjuds på ett ambitiöst allkonstverk med topprestationer av alla inblandade. Solisterna är strålande. Ett extra plus för det djuplodande informativa programbladet.

Det sägs att alla goda ting är tre. Vi ser med spänning fram emot ett tredje verk från dessa kreativa kulturskapare.

Johan E. Skoglund

Ett nytt skrivjobb på G!

 Ett nytt skrivjobb fick jag beställning på igår.

Kul!

Johan E. Skoglund

onsdag 8 juni 2022

Herbert Blomstedt

 Herberts Brahms-cykel går på repeat. 

I helgen sände SVT en mycket intressant dokumentär om honom samt hans hyllningskonsert till Ingvar Lidholm från Berwaldhallen tidigare i år. Båda rekommenderas oförblommerat.

Johan E. Skoglund

torsdag 2 juni 2022

Herbert Blomstedt

 Har nu lyssnat på den sista volymen av hans Brahms-symfonier ihop med Gewandhausorkestern och det är verkligen en storartad avslutning på en lika storartad symfonisk cykel. Vackrare musik är svårare att hitta.

Johan E. Skoglund

onsdag 1 juni 2022

Nytt skrivjobb på G!

 Har fått beställning på ett nytt skrivjobb.

Kul!

Johan E. Skoglund

måndag 30 maj 2022

Läs mina texter i Bodenguiden Och NSD!

 I Bodenguiden har ag intervjuat studenter och arrangörerna av  Boden Pride samt är ansvarig för ekonomifrågor och valguiden. Läs tidningen här.


Blandad jojk och körsång av allra yppersta klass

NY CD

Sápmi

Erik Westbergs vokalensemble

Erik Westberg, dirigent

Kompositörer: Jan Sandström, Frode Fjellheim, Kristina Bousard, Katarina Barruk, Mika Makaroff, Johan Märak

Solister: Cecilia Grönfelt, Katarina Barruk


På "Sápmi" bjuds det på den patenterade blandning av jojk och körsång som blivit något av ett signum för Erik Westbergs vokalensemble.


Ljudet är som alltid av yppersta klass, inspelat i Studio Acusticum och Hortlax Kyrka. Ett extra plus för den fysiska skivaskens formgivning. Konstnären Tomas Colbengtsons "Máttararáhhká" som pryder omslaget är mycket vackert. Och att det i det välfyllda cd-häftet finns info om konstnären och hans verk gör totalupplevelsen ännu större. Cd-häftet är fullproppat med information, på engelska och nordsamiska, sångtexterna finns även översatta till svenska.

Vokalensemblens huskompositör Jan Sandström bidrar med flera läckra stycken där han samarbetat med samiska jojkare. Även norske Frode Fjellheim är flitigt representerad på skivan både som driven kompositör och dito solist. Även de kvinnliga tonsättarna Kristin Bousard, Katarina Barruk samt Mia Makaroff bjuder på klangrika kompositioner. Körens egna Cecilia Grönfelt är fin solist i två verk. Katarina Barruk dito i två satser i sitt eget verk.

Detta är ännu en i raden av starka utgivningar från Erik Westberg och hans sångare, full av förstagångsinspelningar. Musik med en inneboende puls och flyt som gör det omöjligt att värja sig mot dess inneboende kraft.

Johan E. Skoglund

tisdag 24 maj 2022

Idag lyssnar jag på

 musik som inte finns digitalt. Alltid lika spännande att spela upp en skiva som inte finns på nätet.

Johan E. Skoglund

fredag 20 maj 2022

Adolfson & Falk

 Dras nya trespårs Dedikationer som handlar om förintelseöverlevare och ättlingar till soldater är oerhört starka texter och musik. Musik som ger gåshud och samtidigt tänkvärda texter som får en att börja gråta. För smärtsamt att lyssna på om och om igen men oerhört fint. I dagar som dessa behövs sådan här musik och text ännu mer.

Länge sedan något berörde mig så emotionellt. 

Johan E. Skoglund

torsdag 19 maj 2022

Ett nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på igår.


Alltid lika kul när de trillar in.


Johan E  Skoglund 

måndag 16 maj 2022

Läs min recension av Norrbotten NEO i dagens NSD!

Nya tongångar för den nyfikne

NEW SWEDEN -22

Norrbotten NEO

Dirigent: Henrik Schaefer

Solist: Alexandra Büchel, sopran

Kulturens hus, stora salen söndag

När Norrbotten NEO bjuder in till ännu en av sina återkommande New Sweden konserter står fem uruppföranden på programmet. Fyra av dessa är beställningsverk av ensemblen. Fyra av tonsättarna är på plats. Här kan man som publik inte förbereda sig utan man får gå dit med ett öppet sinne och bara ta in musiken. Vilket känns när man lyssnar.

Sixten Nordström berättade att han som nyanställd lärare gav sig sina elever i en klass i uppgift att lyssna igenom Stravinskiljs Våroffer 20 gånger på LP-skiva innan de diskuterade verket i skolan. Samma sak borde gälla när Norrbotten NEO uruppför ny musik. Detta är den typ av verk som behöver lyssnas på repeat för att man fullt skall kunna förstå den.

Inledande stycket för vibrafon och elektronik är inte musik. Daniel Saur levererar ett monotont maskinliknande mekaniskt missljud som skaver.

Mycket märkligt och mäktigt.

Tyske dirigenten Henrik Schaefer leder de sju skickliga musikerna med full fart framåt. Sopranen Alexandra Büchel är skönsjungande solist .

Ett stort minus är att texterna till kvällens två vokala verk inte finns med i programbladet. Solisten sjunger i ett så högt röstläge att det är omöjligt att höra vad hon framför. Då båda tonsättarna pratar om hur viktigt texten varit i verkens tillblivelse får man som publik tyvärr bara en halv upplevelse. Synd på annars fläckfria framföranden.

Den fåhövdade publiken, jag räknar till under 10 betalande åskådare, förutom tonsättare och folk från Norrbottensmusiken visar hur i framkant NEO ligger. Detta är ny musik när den är som nyast och vassast.

Verkligen inte något för alla. Men för den musikaliskt nyfikne bjöds här på nya tongångar.


Johan E. Skoglund

torsdag 12 maj 2022

Ett nytt skrivjobb

 fick jag beställning på idag.

Kul.

Johan E. Skoglund

Brahms

 Imorgon smäller det. Då släpps sista volymen med Gewandhausorkester och Herbert Blomstedt i cykeln med Brahms symfonier. Tredje och fjärde symfonin. Min kopia är förbeställd. Jag har provlyssnat här och är redan nu överlycklig. Verkar bli en storartad final på en fantastisk serie.

Johan E. Skoglund

onsdag 11 maj 2022

Bonus på vinyl

 Vinylutgåvan och den digitala utgåvan av Weeping Willows live-skiva innehåller ett bonusspår som CD-versionen saknar. Sådant där har alltid fascinerat mig, extraspår, spökspår, bonusspår och deluxe-utgåvor. Som skivnörd vill man ha allt som går att få tag på.

Johan E. Skoglund

måndag 9 maj 2022

Läs min recension av Tartuffe i lördagens NSD!

Fulländad upplevelse när Tartuffe tar sig ton

OPERA

Tartuffe

Norrlandsoperan

Gästspel på Norrbottensteatern, Luleå 5 maj kl 19

Att det är 400 år sedan Molière föddes uppmärksammas av Norrlandsoperan som gästspelar på Norrbottensteatern med Kirke Mechems operaversion av "Tartuffe".

Två akter med över två timmars speltid. Originalets lekfullhet har behållits i denna uppsättning med riktigt läcker dekor och kostymer av yppersta klass.

Fredrik Burstedt dirigerar Norrlandsoperans symfoniorkester på bästa sätt rakt igenom. De åtta sångsolisterna är alla mycket skickliga operasångare.

Linus Börjesson gör en skenhelig Tartuffe på bästa sätt. Och även Susanna Levonen i rollen som Elmire, Teasan-Maria Lehmussari som den kvicka husan Dorine,

Peter Kajlinger som den lurade familjefadern Orgon är alla en fröjd för örat.

Oskar Bergström gör en fin fysisk tyst roll. Operan är en fulländad upplevelse mycket tack vare regissören Anne Barslev och det övriga konstnärliga teamet.

Harald Leander har verkligen gjort ett hästjobb med den svenska översättningen inför denna Skandinavienpremiär. Den 96-årige Kirke Mechem säger i programbladet att han är förtjust över att operan sätt upp i Sverige. Och han kan vara mycket nöjd med utförandet. Detta är operakonst på högsta nivå. Det hela börjar pang på med sångare som tar ton och fortsätter så operan igenom. Här finns inga instrumentala partier eller ouvertyr som i klassiska operor vilket kan upplevas både som befriande och en styggelse.

Men Mechem visste verkligen vad han gjorde 1980 när han hade urpremiär på sin första opera.

Att han själv skrev det engelska librettot bidrar till operans sammanhållna helhet. Detta är en helaftonsföreställning som ger full valuta för pengarna i en lika rolig som träffsäker "Tartuffe".

Johan E. Skoglund

tisdag 3 maj 2022

Nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på igår.

Alltid lika kul när de trillar in.

Johan E. Skoglund

måndag 2 maj 2022

Tillbaka till Globen 2017

 Jag slungas tillbaka till Globen 2017 när jag var på plats och lyssnade på Weeping Willows och Gävle symfoniorkester när nu livekonserten släpps på skiva och digitalt. Jag har ännu inte fått den beställda skivan men lyssnar digitalt. Det hela blev ju så populärt att flera konserter gjordes. Så jag vet inte om det är inspelat från just min konsert. Om så är fallet bidrar jag i så fall med kraftiga applåder. Detta är ett av mina bästa konsertminnen någonsin.

Johan E. Skoglund

fredag 29 april 2022

Suzie Quatro

 Är verkligen sjuttiotalsrock när den är som bäst. Den fina boxen är väl värd 600 kronor. Sex originalalbum i mini lp replikas med innerpåsar tryckta. Fem av dem har bonusspår inklusive outgivet material. En live-cd från japan 1977 och en DVD med promovideos och tv-framträdanden från top of the pops samt en livekonsert från  Japan 1975. Toppat med en utmärkt booklet med Suzies egna kommentarer ,en läsvärd essä av en musikjournalist och full info om varje skiva. 

Valborgshelgen är räddad.

Johan E. Skoglund




onsdag 27 april 2022

Idag lyssnar jag på

 Suzie Quatro. Hennes samlade sjuttiotalsproduktion på The Rock Box är rock när den är som bäst.

Johan E. Skoglund

måndag 25 april 2022

Idag tittar/lyssnar jag på

 Bachs H-moll mässa med Herbert Blomstedt.

Vackrare än såhär kan knappast musik bli.

Johan E. Skoglund

torsdag 21 april 2022

Läs mina texter i Bodenguidens majnummer 2022!

 Mina intervjuer med tre generationer travtränare samt en geokemist finns här!

Johan E. Skoglund

Idag lyssnar jag på

 Smoke out. En finfin storbandsjazzskiva med The Orchestra som jag fyndat för en tia.

Johan E. Skoglund

onsdag 13 april 2022

Glad påsk!

 Önskar bloggen alla läsare.

Johan E. Skoglund

måndag 11 april 2022

Nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Kul!

Johan E. Skoglund

tisdag 5 april 2022

Flera skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Kul!

Johan E. Skoglund

måndag 4 april 2022

Idag lyssnar jag på

 nya skivor med anknytning till Norrbotten.

Peter Matteis inspelning av Allan Pettersons barfotasånger och Elisabet Melanders jazzplatta Notes from within.

Johan E. Skoglund

måndag 28 mars 2022

Nytt skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Alltid lika kul när beställningarna trillar in.

Johan E. Skoglund

fredag 25 mars 2022

Idag tittar/lyssnar jag på

 Tyska storband på Youtube. Både SWR, NDR och WDR storband har finfina kanaler fulla av trevlig jazz att spisa.

Johan E. Skoglund

torsdag 24 mars 2022

Läs mina texter i senaste Bodenguiden!

 Jag har intervjuat en fiskeguide och ett familjehem.

Ni hittar tidningen här!

Johan E. Skoglund

onsdag 23 mars 2022

Kvinnlig pianomusik

 Boxen med 10 CD-skivor med pianomusik av kvinnliga kompositörer är lika intressant som välklingande.

Här finns mycket att upptäcka. De medföljande cd-häftena bjuder på matnyttig information om kompositörer och verk. Kul att även nyutkomna skivor ingår i boxen. En spännande resa genom tid och rum jorden runt. Ett måste för den pianointresserade.

Johan E. Skoglund

måndag 21 mars 2022

Run Rose run

 Dolly Partons nya album Run rose run är en klassisk country/bluegrass-platta av bästa sort. Tolv låtar hon skrivit helt själv och framför på bästa sätt ihop med sångare och musiker av yppersta klass.

Johan E. Skoglund

fredag 11 mars 2022

Fick idag

 en 10-cdbox med posten.

Helgen är räddad.

Johan E. Skoglund

torsdag 10 mars 2022

Ida lyssnar jag på

 a midnight Rendezvous. Pianisten David Benoits nya album är smooth-jazz när den är som bäst. Och de tre avslutande storbandsspåren är årets svängigaste hittills. Och på tre spår med lite mindre besättning är sopransaxofonisten Justin Klunk en ny skön bekantskap. Vilket läckert spel. Två välvalda covers och åtta välskrivna original signerade Beniot själv, varav tre komponerade ihop med musiker som spelar på skivan.

Johan E. Skoglund

onsdag 9 mars 2022

Idag lyssnar jag på

Gil Shahams nya dubbelalbum där violinisten framför Mozarts 5 violinkonserter och två  ensatsiga verk för violin och orkester uppbackad av SWR symfoniorkester under ledning av Nicholas McGegan är klassisk musik när den är som bäst.

Johan E. Skoglund

tisdag 8 mars 2022

Svante Sjöholm

 Svante Sjöholms nya platta Before it breaks har gått på repeat under helgen. Bättre roots-musik får man leta efter. Det var längesedan jag hörde en sådan här bra skiva oavsett kategori.

12 låtar har han skrivit som är fulländade små pärlor. Hans stöd av sångare och kompmusiker är synnerligen stabilt. Bättre än så här kan knappast musik låta.

Johan E. Skoglund

fredag 4 mars 2022

Nytt skrivjobb på G!

 Fick idag beställning på ett nytt skrivjobb.

Alltid lika kul när beställningarna trillar in.

Johan E. Skoglund

måndag 28 februari 2022

Läs min recension av Ett norrländskt requiem i Dagens NSD!

Mäktigt förtätat rekviem påminner om krigets fasor


MUSIK

Ett norrländskt requiem

Studio Acusticum stora salen

Söndag 27 februari 2022

Bengt Pohjanens text på svenska och latinet ihop med Fredrik Sixtens musik blir till en mäktig helhet. Erik Westberg leder sin Vokalensemble och solisterna på bästa sätt. Kören ihop med organisten Lars Nilsson bjuder på en urstark synergi.

Kvällens solister, sopranen Carina Henriksson och basen Ola Eliasson, agerar skickligt framför kören med rekvisita. Olas slitna resväska är drabbande. Hans sång om evigheternas evighet är tänkvärda ord i en allt snabbare föränderlig värld.

Regissör Catarina Gnosspelius har gjort en intressant scenografi där körsångarna har tagit av sig skorna och ställt dem bredvid sig. Den dova ljussättningen bidrar till kvällens förtätade stämning. Bengt Pohjanens läsning av sin egen nyöversättning på meänkieli ger rekviet en ytterligare dimension.

Carina Henrikssons soloparti i "Pie Jesu" är oerhört berörande. Dansaren Linn Lindströms känslofyllda kroppsrörelser bidrar till att göra detta till ett allkonstverk. Alla inblandade ger verkligen sitt yttersta och det märks tydligt hur varmt detta ligger dem om hjärtat. De har lyckats skapa en kraftfull iscensättning av rekviet som inte tar fokus från textens inneboende kraft och styrka.

Det kan tyckas som ett sätt att plocka billiga recensentpoäng att koppla kvällens framförande till det som nu sker i Ukraina. Men det går inte att värja sig mot bilderna från krigets fasor som visats de senaste dagarna när man lyssnar och tittar på denna dödsmässa. Det hela blir med tanke på världsläget en skrämmande och kuslig samhällskommentar om än ytterst välbehövlig. Det är på riktigt nu.

Johan E. Skoglund

fredag 25 februari 2022

Läs mina etter i senaste Bodenguiden!

 Texterna om Kristoffer Jakobsen/Storklinten och motorgården/sportlovsaktiviteter hittar du här.

Johan E. Skoglund

tisdag 22 februari 2022

Moderna klassiker

 Lyssnar på återutgivna inspelningar mellan 1949 - 1962 med Stan Getz. Undrar vilka inspelningar från idag, om  ens några, som återutges om 70 år. 

Johan E. Skoglund

Nya skrivjobb

 Fick jag beställning på idag.

Alltid lika kul när de trillar in.

Johan E. Skoglund

tisdag 15 februari 2022

Hugo Alfvén

 Hugo Alfvén 150 år firas i år.

TT skriver "Alfvén komponerade en rad klassiska körverk som ”Uti vår hage”

Nej TT han arrangerade folkvisan Uti vår hage för manskör.

Johan E. Skoglund 

torsdag 10 februari 2022

Dolly Parton - Big Dreams and Faded Jeans

Dollys nya singel från hennes kommande album är en klassisk Dolly-låt när den är som bäst. Hon kan verkligen skriva låtar och sjunga in dem på bästa sätt.

Johan E. Skoglund 

tisdag 8 februari 2022

Brahms

 Lyssnar på en nyutkommen box med Brahms kompletta kammarmusik inspelad vid live-konserter. Det är något visst med de gamla mästarna.

Johan E. Skoglund

måndag 7 februari 2022

Alva Holm

Violinisten Alva Holm vann  solistpriset. Som en del av priset ingår en solistturné med Norrbottens kammarorkester. Stort grattis och välkommen till Norrbotten.

Johan E. Skoglund

torsdag 3 februari 2022

Beställning

 Fick idag beställning på ett nytt skrivjobb.

Alltid lika kul när de trillar in.

Johan E. Skoglund


onsdag 2 februari 2022

Kyrkomusikens dag

 Idag var jag på besök i Överluleå kyrka där Andreas Printz bjöd på orgelkonsert för att fira kyndelsmässodagen och kyrkomusikens dag. Han spelade så det stod härliga till bland annat Bach och Buxtehude.

Den stora läktarorgeln får verkligen visa vad den går för. Mums för en själ svältfödd på livemusik.

Johan E. Skoglund

fredag 28 januari 2022

Dagens glada överraskning

 Är när man köpt en CD med Carole Kings konsert på Montreux-festivalen 1973 för 29 kronor och det visar sig vara en CD-DVD box.

Hudnära är bara förmanat när hon sitter vid pianot och sjunger.

Johan E. Skoglund

torsdag 27 januari 2022

Läs mina texter i Bodenguidens februarinummer 2022!

 Jag har intervjuat otjorviga systrar och ansvarar för ekonomifrågorna. 

Tidningen hittar ni här.

Johan E. Skoglund

Musik som berör

 Det var längesedan jag blev så berörd som av musiken under dagens minnesceremoni för förintelsens offer. Ale Möller och hans medmusiker passar perfekt i sammanhanget. 

Johan E. Skoglund


tisdag 25 januari 2022

Flera skrivjobb!

 Fick jag beställning på idag.

Kul!

Johan E. Skoglund

måndag 24 januari 2022

Suk trio

 Kompositören Josef Suk som gifte sig med Antonin Dvoraks dotter kände jag väl till. Att hans namne och barnbarn var en skicklig violinist har dock gått mig obemärkt förbi. Tills nu när jag lyssnar på en nyutkommen Cd-box med Suk Trio som spelar Beethovens kompletta pianotrios. Inspelningar gjorda i början av 1980-taet för den japanska marknaden nu tillgängliga över hela världen.

Kammarmusik blir knappast bättre än såhär.

Johan E. Skoglund

fredag 21 januari 2022

Årets snyggaste skiva

 Att redan nu utse årets snyggaste svenska skiva kan tyckas vanskligt när bara tre veckor passerat. Men Mando Diaos box Samlade verk på svenska med en inbunden bok och fyra Cd-skivor i svart med guldprägling är en given kandidat.

Att musiken också är bra gör ju inte saken sämre om man så säger.

Johan E. Skoglund

onsdag 12 januari 2022

Skrivjobb

 Denna vecka har jag ägnat mig åt flitigt skrivande. 

Kul som alltid att få formulera sig.

Johan E. Skoglund

tisdag 11 januari 2022

Jeroen van Veen

 Mer avslappande musik än den där Jeroen van Veen spelar sin egen pianomusik får man leta efter. Jag lyssnar nu på två boxar, en med fem och en med sju cd-skivor jag fyndat för 29 spänn styck.

Perfekt att jobba till.

Johan E. Skoglund

 

måndag 10 januari 2022

Läs min recension av Trettondagskonsert i fredagens NSD!



Trevlig trettondagskonsert med angenäm avslutning

Trettondagskonsert
Luleå symfoniorkester

Pia-Karin Helsing Saur, sopran, Anders Eriksson, tenor, Markus Jonsson dirigent

Kulturens hus, Luleå

Torsdag 6 januari kl 15

Det är idel välkända ansikten på scenen när Luleå orkesterförening för första gången bjuder in till trettondagskonsert.

Solisterna Pia-Karin Helsing Saur som med bravur hastigt ersätter en sjuk Carina Stenberg och Anders Eriksson är båda välkända namn för Luleåpubliken. Kvällens maestro Markus Jonsson likaså. Han har lett Luleå symfoniorkester vid ett flertal tillfällen. Och av publikens reaktioner att bedöma är det mycket kära återseenden vi har att göra med. Doreen Carwithens "Suffolksvit" är ett piggt stycke som verkligen inte skäms för sig. Men att spränga in satserna mellan arior och duetter av Hugo Alfvén, Antonin Dvorak och Franz Lehár känns upphackat. Men våra två sångsolister visar upp sig på bästa sätt i dessa vokala inslag.

Vad passar väl bättre när "Utvandrarna" är aktuell på bio att ägna hela andra akten åt höjdpunkter ur musikalen "Kristina från Duvemåla". Här briljerar Pia-Karin Helsing Saur och Anders Eriksson. Björn Ulvaeus och Benny Anderssons folkkära melodier passar orkester och solister som hand i handsken. Alltifrån den inledande instrumentala prologen till starka sångnummer som "Duvemåla hage", "Stanna", "Du måste finnas", "Här har du mig igen" och "I gott bevar". Markus Jonson både leder orkestern med den äran och är kunnig konferencier.

SVT har traditionsenligt sänt de populära trettondagskonserterna från Berwaldhallen. Även Luleås borde bli en tradition. Sådan här värmande musik mitt i vintern får gärna återkomma. Extranumret "Time to say goodbye" blir en angenäm avslutning på en trevlig trettondagskonsert.

Johan E. Skoglund