onsdag 23 december 2009
God jul!
Johan E. Skoglund.
tisdag 22 december 2009
Recension Sylvia Vrethammar Te quiero/40 years
Betyg: JJJJJ
Johan E. Skoglund
fredag 18 december 2009
Läs min julberättelse i senaste Guiden Boden
http://issuu.com/luleaguiden/docs/guiden_boden_julspec?mode=embed&documentId=090223141114-9832dc6d54524229b2875314f89f2e68&layout=wood
Johan E. Skoglund
onsdag 16 december 2009
tisdag 15 december 2009
Recension av sex julskivor
Årets svenska julskiva från Naxos heter Underbar en stjärna blid. Medverkar gör Mats Norrefalk, gitarr och elgitarr, Ulf Samuelsson, orgel och dirigering, Ida Zackrisson, sopran, Krister Zackrisson, baryton och Sankta Eugenia Vokalensemble. Det är en väl blandning av kända och lite mindre kända melodier. De framförs i olika instrumenteringar. Ibland bara akustik gitarr och en sångare, ibland orgel och elgitarr, på visa nummer hel kör och orgel. Skivan är helt okej även om de två solisternas röster ibland kan låta något väl opersonliga. Dock vägs detta med råge upp av att den bara kostar 39 kronor. Prisvärd present.
Betyg: JJJ
Mer svenskt blir Det på ODs nya julskiva Christmas songs. Drängarna bakas upp av blåsare och slagverk på några spår. Unga sopranen Ida Falk Vinland gästar på några låtar. Hon gör en mycket vacker Koppången och bidrar till den trevliga stämningen som genomsyrar skivan. Ett väl avvägt program med sång på flera språk. Inte en ton är felsjungen. Nya dirigenten Cecilia Rydinger Ahlin förvaltar Orpihe Drängars traditionsrika arv väl.
Betyg: JJJJ
Sökandet efter den ultimata storbandsjazzjulskivan går vidare. Årets bidrag kommer från Bohuslän big band med egenutgivna skivan Good time christmas. Nye konstnärlige ledaren Nils Landgren spelar trombon och sjunger på några spår. Vokala insatser står även Erik Gullbransen, Rigmor Gustafsson och Veronica Mortensen. Några instrumentala spår men sången dominerar. Vissa svänger hårt andra är mera lugna. Allt funkar inte hela vägen som Stilla natt som jag ställer mig tveksam till men topparna är betydligt fler än flopparna. Kul med många egna arrangemang gjorda av musiker i bandet. Alla sånger har en avspänd attityd vilket dessa standards mår bra utav.
Betyg: JJJJ
Åter till Naxos. Traditionella engelska carols bjuds på skivan In Terra pax: A christmas anthology. Verk av Hollst, Rutter Gardner och Vaughan Williams framförda av City of London Choir under ledning av Hilary Davan Wetton som även dirigerar Bournemouth Symphony Orchestra på några spår bl. a. titelspåret av Finzi som är 16 minuter ren och skär njutning. Solisterna, sopranen Julia Doyle och baritonen Roderick Williams bjuder på exemplariska framföranden. Så även Mark Williams som ackompanjerar på piano och orgel. Traditionellt när det är som bäst.
Betyg: JJJJJ
Om man är utled på alla de carols som redan finns. Vad gör man då? Skriver nya naturligtvis. Det har poeten Carol Ann Duffy och kompositören Sasha Johnson Manning gjort med sångsviten Manchester carols. Resultatet kan höras på skivan med samma namn. Richard Tanner leder Northern Chamber orchestra och sångensemblen The Manchester Carollers. Styckena är väl förankrande I traditionen men är samtidigt egna och nyskapande. Framförandena är riktigt bra och texternas budskap accentueras fint. Synd bara att de inte finns med i cd-häftet eller går att få tag på på nätet, vilket är brukligt hos konsumentvänliga Naxos. Men då partiturer av verket även är ute till försäljning till körer så kanske man inte vill bjuda på texterna gratis. Instrumenteringen är riktigt läcker med stort utrymme för det ofta bortglömda instrumentet blockflöjt som här får en skön revansch.
En mycket välljudande skiva som vart kan rekommenderas till älskare av julmusik.
Betyg: JJJJJ
Carla Bley och julen kan verka som en udda kombination. Men Jazzpianisten har länge närt en dröm att få ge ut en skiva med säsongsmusik. Och efter att ha hört på Carla’s chtistmas carols så förstår man att detta är gjort med stor kärlek. Partnern Steve Swallow är som vanligt med på bas och den polska Partyka brass quartett utgör det övriga komplementet till Carlas pianospel. Två egna nyskrivna nummer blandas med annorlunda arrangemang på kända klassiker. Jazz och klassiska influenser i skön förening. En skiva som funkar både för bakgrundskval på glöggfesten och att sätta sig med i favoritfåtöljen och verkligen lyssna på. Läckert spel rakt igenom ger ett toppbetyg.
Betyg: JJJJJ
Johan E. Skoglund
måndag 14 december 2009
Recension Chloë Hanslip, Jenó Hubay Violinkonserter Nos. 1 & 2 / Scenes de la Csarda Nos. 3 & 4
Betyg: JJJJJ
Johan E. Skoglund
fredag 11 december 2009
Recension Steve Dobrogosz Golden Slumbers (Plays Lennon/McCartney)
Betyg: JJJJJ
Johan e. Skoglund
torsdag 10 december 2009
Schubert Ouvertyrer vol. 2. Christian Benda Prauge Simfonia
Betyg: JJJJJ
Johan E. Skoglund
onsdag 9 december 2009
Recension Mark Moraghan Monnlight’s back in style
Vissa av låtarna går lite åt countryhållet med fiddle och steegluitar i instrumenteringen. Alla låtar håller inte helt igenom men som idé är grundtanken bra och detta är definitivt en av årets trevligaste överraskningar. Hoppas duon ger oss fler skivor. Denna ger mersmak.
Betyg; JJJJ
Johan E. Skoglund
tisdag 8 december 2009
Recension Michael Bublé Crazy Love
Betyg; JJJJ.
Johan E. Skoglund
fredag 4 december 2009
torsdag 3 december 2009
onsdag 2 december 2009
Ingen text idag!
Johan E. Skoglund
tisdag 1 december 2009
Recension, Yrke journalist
Alltifrån pressetik till korrekturtecken ges en grundlig genomgång och som intresserad av ämnet ger verkligen boken skrivklådan en rejäl knuff framåt. Man blir inspirerad och lär sig samtidigt mycket nyttigt. Oumbärlig läsning!
Betyg; JJJJJ
Johan E. Skoglund
måndag 30 november 2009
fredag 27 november 2009
torsdag 26 november 2009
Läs artikel + ledare skriven av mig i senaste Guiden Boden!
Min ledare är på sidan 2 och den artikel jag skrivit på sidan 5.
Johan E. Skoglund
måndag 23 november 2009
Bloggen minns Elisabeth Söderström
På youtube finns flera fina klipp med henne. Nedan ses hon i ett ljulvligt framförande av Dvoraks Sången till månen ur operan Rusalka 1986.
Bloggen lyfter på hatten.
Johan E. Skoglund
fredag 20 november 2009
onsdag 18 november 2009
Recension av Toby Keith på Cirkus
Sedan är det en halvtimmes paus innan Toby Keith går på. Han bjuder publiken på 1,5 timmes ren och skär magi utan paus. Kort kärnfullt mellansnack. Ett mycket samspelt gäng musiker med honom på scen inklusive en blåssektion vilken ger låtarna en extra dimension. Han ger oss alla sina stora hits. Allsångsfaktorn hos den månghövdade publiken är hög. Det sjungs och klappas med flitigt. Det är en energi och attack i Tobys framfröanden som går att ta på. Inte en dålig låt eller en enda seg stund. De snabba partylåtarna dominerar.
Avslutande extranumret med långa solon gör en kokhet stämning ännu varmare. Man vill inte gå hem. Detta är en kväll som jag sent skall glömma. Att jag börjar gråta när första låten spelas säger allt. Att ha f å stått 3 meter från sin idol kan ge även en vuxen karl ståpäls!
Betyg: JJJJJ
Johan E. Skoglund
fredag 13 november 2009
Idag tittar jag på...
http://www.youtube.com/results?search_query=Toby+Keith&search_type=&aq=f
Johan E. skoglund
torsdag 12 november 2009
Kurt Nielsen support till Toby Keith!
Se videon till den låten i youtube-klippet nedan.
Johan E. Skoglund
onsdag 11 november 2009
Recension Paul Ronge När Janne Josefsson ringer
Paul Ronge som själv har en bred journalistisk erfarenhet innan han blev mediatränare skriver på ett lättläst och okonstlat sätt om hur man skall hantera media. Jag tycker dock att han biland blir lite väl kategorisk i sina fördömanden, särskilt av Janne Josefsson. Men det ligger väl i hans natur. Han ger konkreta tips utifrån exempel (några anonymiserade) från hans båda karriärer. Även många kända fall från senare år tas upp utifrån hur de inblandade hanterade media.
Från min journalistiska utgångspunkt tycker jag, kanske föga förvånande, att Hanssons bok ger mig mer och var nyttigare. Men det här är en intressant bok också. Om inte annat för att få se myntets andra sida. Båda bör absolut läsas av den som är intresserad av hur media fungerar.
Betyg; JJJJ
Johan E. Skoglund
tisdag 10 november 2009
måndag 9 november 2009
fredag 6 november 2009
torsdag 5 november 2009
Recension Lorrie Morgan A moment in time
Skivan är inspelad live i studio. Det vill säga alla musiker i kompet inklusive stråksektionen, kören, Lorrie och hennes duettpartner på två spår Tracy Lawrence och Raul Malo var på plats och spelades in samtidigt i samma studio. Allt gjort i en tagning utan några son helst pålägg eller ändringar efteråt. I en tidsålder där digitala efterbearbetningar och mixer är vanligt ger detta inspelningssätt en oerhört läcker ljudbild som verkligen ger en känsla av att vara närvarnade och levande.
Lorries röst är i absolut högform. Många av låtarna handlar om sorg och avsked och smärtan i hennes tolkningar går inte att ta miste på. Stor konst verkligen. Rekommenderas varmt till alla älskare av traditionell country.
Betyg: JJJJJ
Se Lorrie intervjuas om skivan i youtube-klippet nedan.
Johan E. skoglund
onsdag 4 november 2009
Idag lyssnar jag på...
tisdag 3 november 2009
Bloggen minns Erik Sædén
I yotube-klipet nedan kan han ses i Stravinskijs opera Rucklarens väg mot bl.a. Barbara Hendricks och Håkan Hagegård.
Nedan sjunger han Bellman.
Bloggen lyfter på hatten för Erik Sædén.
Johan E. Skoglund
Idag tittar jag på...
Johan E. Skoglund
måndag 2 november 2009
Läs artikel skriven av mig i senaste Guiden Boden
Johan E. Skoglund
fredag 30 oktober 2009
Recension Soundcheck Jack Cortner big band & Marvin Stamm
Originalkompositionerna av Jack är här färre, bara två. Resterande nio nummer är standards han arrangerat på ett mästerligt vis. Ellingtons Caravan svänger så det svartnar. Det gör även Gershwins Strike up the band och Herbie Hancocks Casntaloupe Island. Ennio Morricones oerhört vackra tema till filmen Cinema Parradiso blir till en riktig femetta som jazzballad där Stamm’s lyriska flügelhornsolo tar stycket till nya höjder. Bandet består av några av New Yorks främsta jazzmusiker och de bjuder på en tighthet och samspelhet av sällan skådat slag.
En fantastisk skiva som inte nog kan rekommenderas. Jag vågar inte tänka på vad som eventuellt väntar på en tredje skiva.
Behöver jag påpeka att betyget blir: JJJJJ?
Johan E. Skoglund
Läs min recension av Mory Kanté i NSD idag!
Se Mory jamma loss med Santana på jazzfesrtivaln i Montreux i klippet nedan.
Johan E. Skoglund
torsdag 29 oktober 2009
Recension Terri Clark The long way home
Öppningsspåret Gypsy Boots förstärks med en blåssektion vilket gör denna rockiga sak tuff och svettig. Kul att som kontrast få höra låten som bonusspår i form av en akustisk demoversion där Terri spelar alla instruments själv.
Balladerna dominerar och textmässigt är detta ett av årets starkaste album. The one you love där Vince gill gästkörar är en gripande skildring av att vara anhörig till någon som dricker för mycket. Många tetxer tar upp medelålders kvinnors drömmar och när även jag, en man i 30-årsåldern kan relatera till detta då har budskapet verkligen nått fram. Alla låtar är dock inte melodiskt lika starka som texterna.
Betyg: JJJJ
Se ett live-framförande av Gypsy Boots ivideoklippet nedan.
Johan E. Skoglund
onsdag 28 oktober 2009
Idag lyssnar jag på Terry Clarks nya skiva...
Johan E. Skoglund
måndag 26 oktober 2009
Recensioner Count Basie & Dizzy Gillespie
Dizzy Gillespie All star big bands tredje skiva I’m BeBoppin’ to är en pigg skiva där Roberta Gambini sjunger några jazzstandards. Roy Hargrove bidrar med skönt trumpetspel och lite sång i titelmelodin. Det instrumentala dominerar och främst rör det sig om omarbetningar av låtar Dizzy Själv spelat in. Slide Hampton leder det tajta bandet och detta är verkligen skön jazz. Fina soloinsatser och ett band fullt av idel a-listeamn inom jazzen bidrar till en häftig skiva.
Betyg: JJJJ
Det vokala inslagen är flera på Count Basie Orchestras skiva Swinging, Singing, Playing. Janis Siegel, Jamie Cullum och Nnema Freelon bidrar alla med sköna vokal insatser. Ett tonsäkert gäng musiker, även här fullt av idel a-listeamn inom jazzen bildar ett stabilt komp. Dennis Wilsson leder och producerar. Han har även gjort alla arr utom ett och bidrar med fyra nyskrivna instrumentala låtar - både snabbare nummer och ballader. Skönt sväng i sann Basie-anda bidrar till en njutbar skiva som fint går i mästarens fotspår.
Betyg: JJJJ
Johan E. Skoglund
fredag 23 oktober 2009
torsdag 22 oktober 2009
Recension 3 x Dave Liebman
När saxofonisten Dave Liebman fick höra att tre av Miles Davis mest legendariska album, Sketches of Spain, Miles Ahed och Porgy and Bess även arrangerats av Gill Evans i versioner för saxofon och större jazzensemble var han inte sen att spela dem live. Det blev tre konserter ihop med Manhattan School of Music Jazz Orchestra under Justin DiCioccios tonsäkra ledning .
Det hela spelades in men var inte tänkt att ges ut på skiva. När man i efterhand lyssnade på resultatet ändrade sig alla inblandade och bestämde sig för att det hela var så bra att det måste ges ut på skiva. Som jazzhungrig publik kan man bara tacka och ta emot.
Tre individuellt sprakande skivor där spelglädjen är på topp. De unga skolmusikerna besitter en fräschhet som fint matchar Daves erfarna, mästerliga saxofonspel. Alla tre skivorna kan varmt rekommenderas till jazzälskare. Det är toppklass rakt igenom. Vilka skivor!
Betyg; JJJJJ till alla tre.
Johan E. Skoglund
onsdag 21 oktober 2009
Idag tittar jag på...
Bra eller blä? Bedöm själva
Johan E. Skoglund
tisdag 20 oktober 2009
Recension Nils Hanson Grävande journalistik
Hur några av senare års mest uppmärksammade granskningar hos Uppdrag granskning genomförts bidrar till den spännande läsvärdheten. Källskyddet ges en grundlig genomgång och i tre separata appendix ger experter inom varje område handfasta tips på hur man granskar person, företag och EU.
En mycket intressant och läsvärd bok. Lättläst och välskriven. Kan varmt rekommenderas till alla som vill lära sig mer om hur man får fakta till en story.
Betyg: JJJJJ
Skall bli spännande att få sätta tänderna i medierådgivaren Paul Ronges ”motbok” När Janne Josefsson ringer.
Johan E. Skoglund
fredag 16 oktober 2009
Recension Toby Keith American Ride
En annan favorit är halvtempo gospelinfluerade If you’re tryin’ you ain’t. En självhjälpande låt som verkligen tar tag i en med stor kör och sitt upplyftande budskap. Ett lysande prov på Tobys ständigt närvarande humor får vi i avslutande låten Ballad of Balad som görs ihop med gruppen the Hogliners. En satirisk betraktelse över militärlivet. Textraden You never told med I’d get ny ass shot at är en blivande klassiker. Även hyllningen till underdoggen Every dog has it’s day är en störtskön text som fint parafraserar Andy Warhols klassiska 15 minutes of fame uttalande. Loaded och If I had one är andra texter som rockar fett. Den senare om hur man egentligen skulle vilja bete sig i trafiken.
Alla 12 texter har budskap som verkligen betyder något och sätter sig. Parat med sylvassa melodier som sitter lika fast som tuggummi under en skosula har vi här en värdig utmanare till Geroge Strait om årets country-album. Inte en enda dålig eller svag låt. Nedräkningen inför konserten på cirkus har börjat mina vänner. Och den kunde knappast börja bättre. Jag är både andlös och mållös.
Betyg: JJJJJ
Se videon till American Ride på föjande länk; http://www.youtube.com/watch?v=7TBtgzRW94o&feature=fvst
Johan E. Skoglund
torsdag 15 oktober 2009
Idag lyssnar jag på Toby Ketihs nya skiva...
Johan E. Skoglund
Att göra en enré
Johan E. Skoglund
onsdag 14 oktober 2009
Recension Harry Connick Jr Your songs
Betyg; JJJ
Se Harry intervjuas om skivan i youtube-klippet nedan.
Johan E. Skoglund
Recension Pernilla Andersson Ashburry Apples.
Betyg; JJJJJ
Johan E. Skoglund
Recension Jeff Golub Blues for you
Betyg; JJJ
Johan e. Skoglund
Betyg
Läser böcker om journalistik.
Johan E. Skoglund
Bloggen minns Al Martino
Johan E. Skoglund
tisdag 13 oktober 2009
Recension Dave Siebels With Gordon Goodwin's big phat band
Betyg: JJJJ
Johan E. Skoglund
Recension Miranda Lammbert!
Betyg; JJ
Johan E. Skoglund
måndag 12 oktober 2009
Idag lyssnar jag på...
torsdag 8 oktober 2009
Recension Nisse Hellberg & John Anderson
John Andersons nya skiva Bigger hands är traditionell country utan åthävor. Snabba honky-tonkrökare blandas med eftertänksamma ballader. Shuttin Detriot down är en samhällskritsik låt i finnanskrisens spår, en känga åt giriga direktörer. Balladen The greates storry never told är fin och några ölhävartexter som How can I be so thirsty, Cold Coffee and hot beer och Bar room country höjer parytfaktorn på även den tristaste tillställning. Några oengagerade låtar drar ned betyget. Johns speciella röst lämnar dock ingen oberörd.
Båda skivorna får samma betyg; JJJ
Johan E. Skoglund
onsdag 7 oktober 2009
Idag lyssnar jag på...
Johan E. Skoglund
måndag 5 oktober 2009
Du kan attlid lita på pojkarna över 35, nej 55 är det numera
Johan E. Skoglund
fredag 2 oktober 2009
Recension Chris Young The man I want to be
8 nyskrivna låtar, där Chris själv varit med och skrivit några samt 2 covers. Alla l0 låtar är riktigt bra. Balladerna dominerar och där gillar jag särskilt de 2 tolkningarna av Tony Joe Whites klassiker Rainy night in Georgia samt Waylon Jennings Rose in paradise. Den senare i en skön duett med Willie Nelson. Många av texterna är riktigt känslosamma och Chris själfulla röst passar verkligen låtar som Voices, The dashboard, The shoebox samt titelmelodin. Den snabba 21 candles är en härlig honkytonkrökare. Fin produktion och bra kompmusiker bidrar till en trevlig lyssningsupplevelse.
Betyg: JJJJ
I youtube-klippet nedan kan Chris ses framföra titelmelodin live till eget akustiskt gitarrackompanjemang på en amerikansk countryradiostation.
Johan E. Skoglund
onsdag 30 september 2009
Idag lyssnar jag på Alan Jackson och minns en magisk kväll i Eskilstuna
Johan E.
tisdag 29 september 2009
fredag 25 september 2009
torsdag 24 september 2009
2 artiklar av mig i senaste Guiden Boden
http://issuu.com/luleaguiden/docs/guiden_boden_okt?mode=embed&documentId=090223141114-9832dc6d54524229b2875314f89f2e68&layout=wood
Johan E.
tisdag 22 september 2009
Recension Roy Hargrove Big Band Emergence
Roy beskriver i cd-häftet detta som en drömprojekt han närt i många år och när man hör den sprittande spelglädjen musikerna utstrålar förstår man direkt vad han menar.
Roberta Gambini gästar med skönsång på två av låtarna och Roy själv sjunger en liten stump på en annan. Legednaren Al Schmidt har spelat in i likaledes legendriska Capitol-studion och ljudet är lika kristallklart som det är hårtsvängande och ljuvt.
Det enda minuset är att solisterna i de olika styckena inte nämns i de i övrigt fylliga cd-häftet.
Betyg; JJJJ
Se låten La Puerta från skivan spelas live i klippet nedan
Johan E.
måndag 21 september 2009
Många intressanta country-skivsläpp i höst!
Tim Mcgraw, Toby Keith, Patty Loveless, Roseanne Cash, Terri Clark & Miranda Lambert. Countryskivhösten ser onekligen spännande ut.
Johan E.
fredag 18 september 2009
torsdag 17 september 2009
Mary Travers död
Blowin in the wind Peter Paul and Mary
Uploaded by Lancer_MX. - Music videos, artist interviews, concerts and more.
onsdag 16 september 2009
Idag lyssnar jag på Brooks & Dunn Indian summer
Johan E.
tisdag 15 september 2009
Skillnaden mellan intervju och recension är inte så stor
Johan E.
fredag 11 september 2009
Dagens låt Carrying your love with me - George Strait
http://www.youtube.com/watch?v=adcixPh_cTY&feature=fvst
Uppladdaren tillåter inte att jag bäddar in videon här men det går utmärkt att se den genom länken.
Johan E.
torsdag 10 september 2009
Recension Stepping up & Stepping out Clarence Fountain, Sam Butler and the boys
Det är ett tajt komp av musiker och körsångare som beledsagar de båda mörkröstade gentlemännen genom vad som redan efter en genomlyssning är en stark kandidat till titeln årets bästa skiva alla kategorier. Det är onödigt att peka ut enskilda låtar som höjdpunkter då hela skivan är en enda lång topp som aldrig börjar luta nedåt. Producenten Jim Tullio som också skrivit 3 av skivans 11 låtar bör inte negligeras när ansvariga för detta toppenprojekt skall hyllas. Hoppas bara att de båda hinner ge ut fler skivor av samma kaliber innan tiden obönhörligen hinner i kapp dem. Oavsett när detta sker. En bättre avslutning på en skiv-, och artistkarriär är svårfunnen.
Att betyget blir JJJJJ behöver väl inte ens skrivas ut. Skall du bara skaffa en USA-import i år är det denna skiva. Köp!!!
Johan E.
onsdag 9 september 2009
Recension av min Naxos-beställning
4 skivor gillade jag inte alls. De är
8.570446 Guitar Recital (CD) 8.559263 New Music with a Caribbean Accent (CD)
8.570951 Music for an Imaginary Film (CD)
8.572064 Guitar Recital (CD) Så dem kommer inte att recenseras. Men övriga har fått betyg från JJJ - JJJJJ
JJJ
8.669018 Construction of Boston, The (CD) Fascinerande enaktsopera om hur staden Boston på USAs västkust skapades och byggdes upp. Intressant ljudbild som kräver sin lyssnare. Bra solister med duktig kör-, och orkesterbackning. - för att man själv måste skriva ut librettot i en pdf-fil på 15 sidor.
8.559323 Tempest Fantasy (CD) & 8.559267 Time Gallery, The (CD)Två skivor med pulizerprisvinannde kammarmusik av den amerikanske kompositören Paul Moravec. Modernistisk ljudbild som kräver sin lyssnare. Två timmar väl värda att lyssna mer på.
8.557781 Psalms for the spirit (CD)
Psalmer ur den Anglikanska psalmboken av olika tonsättare från de senaste århundraden. Eleonora Festival Singers och dess ledare Noel Eddisson har med tidigare Naxosinspelningar visat att man är i toppskiktet av internationella sångensembler. Denna skiva är inget undantag. Ljudbilden är klar och ren. Framförandena oklanderliga men tyvärr ibland på gränsen till tråkiga.
JJJJ
8.559379 For a Look or a Touch (CD)
Music of Remembrance sysslar med att minnas förintelsen under andra världskriget. Både genom nyskrivna verk och inspelningar/framföranden av musik och texter skrivna av förintelseoffer. Ofta plågsam men nödvändig lyssning. Denna skiva bjuder på två längre vokala verk med solister och ett kortare för Cellosolist och stråkkvartett. Outhärdligt vackert.
8.559265 Man from Midian, The (CD)
Tyske kompositören Stefan Wolpe som flydde nazisterna och i USA skrev en violinsonat samt en balett för två pianon som handlar om Moses i vassen. Dock helt utan religiöst fokus. Wople trodde inte på gud men var övertygad kommunist och såg Moses uppror mot egyptierna som en revolution mot förtryck. Melodiskt och lättlysnat.
8.570425 Maria Sabina (CD)
Två spanska kantater av Luis Ballada, för kör solister och orkester. Spännande att få höra nutida spansk konstmusik med ett eget uttryck som stannar kvar.
8.570567 Operatic Fantasias (CD)
Teman ur 4 1800-talsoperor arrangerade i fantasier för oboe och piano. Perfekt lättlyssnat örongodis att spel i bakgrunden på cocktailpartys. Varken mer eller mindre.
8.559337 Symphony of Seasons (CD)
Porträtt av den amerikanske kompositören Dan Locklair med en 4-satsig symfoni baserad på de 4 årstiderna, en harpkonsert och ett verk för sopran och orkester. Njutbar nutida inblick i en ny kompositörs värld.
JJJJJ
8.570419 Horn Concertos Nos. 1-4 (CD)
Mozarts 4 hornkonserter briljant framförda av Jacek Muzyk. Ackompanjerande orkester kunde inte låta bättre. Mozart är alltid Mozart. 8.554375 Art of the Baroque Trumpet, Vol. 4 (The) (CD)
Nicklas Eklund spelar alltid briljant. Här är inget undantag. Lika andäktigt vackert som svårspelat virtuost. Man kan bara hänföras av hur Nicklas lyckas tämja trumpeten som han gör. Onödigt välspelat.
8.572098-99 Best of London (CD) Trevlig dubbel-cd som är ett musikaliskt porträtt av London. CD 1 fokuserar på lättare musik från 1900-talet medan CD 2 radar upp de stora klassikerna från Händel, Haydn och framåt. Välspelat och vällyssnat.
8.557309 A Night at the Opera (CD) 5 unga operasångare ställer sig framför Royal Philharmonic Orchetsra och gör operaarior. Och som de gör dem! Inte en ton ligger fel på skivan. Extra plus till att urvalet inte är de mest sönderspelade operapärlorna samt att alla texter finns med i cd-häftet, även översatta till engelska.
8.570583 Music for Violin & Piano (CD)Ryske kompositören och arrnagören Igor Alexandrovich Frolov bjuder på klassiker som smoke gets in your eyes och en 14-minuter lång konsertfantasi baserad på välkända teman ur Gerhswins opera Porgy & Bess. Även arr på musik av mindre kända kompositörer samt en hel del egna verk ingår. Salongsmusik när den är som charmigast
8.570570 Hungarian Music for Cello & Piano (CD)
Både Bartok och Liszt förekommer på denna skiva med ungersk musik för cello och piano. Som m mycken östeuropeisk musik är en hel del folkmusik anknutet. Meditativt!
8.557602 Cello Concerto/Le Legendaire/Dialogue (CD)
Tre samtida verk för stråksolist och orkester av Laurent Petrigerard som själv dirigerar dessa verk. Fascinerande ljudbild man vill höra mer utav. Musiken tar tag i dig.
8.570539 English Clarinet, The (CD)Samlingsskiva med verk av bland annat Andrew Lloyd webers far William. Charmerande miniatyrer för piano och klarinett som får en att känna sig som besökare på en kurort vid 1900-talets början.
Johan E.
måndag 7 september 2009
Skivgenomlyssning i helgen
Johan E.
fredag 4 september 2009
Recension John Fogerty Blue Ridge Rangers rides again
Skivan är varken särskilt nyskapande eller revolutionerande. Men vem har sgat att alla skivor msåte vara just detta? En given partyplatta som rockar skönt i Cd-spelaren. Betyg; JJJ
Se John själv berätta om skivan i videon nedan;
Johan E.
onsdag 2 september 2009
Rea på Naxos - 21 skivor beställda
Artikelnummer
Titel
Antal
á pris
8.570419
Horn Concertos Nos. 1-4 (CD)
1
39 kr
8.554375
Art of the Baroque Trumpet, Vol. 4 (The) (CD)
1
19 kr
8.572098-99
Best of London (CD)
1
60 kr
8.557309
A Night at the Opera (CD)
1
29 kr
8.669018
Construction of Boston, The (CD)
1
29 kr
8.570583
Music for Violin & Piano (CD)
1
29 kr
8.559337
Symphony of Seasons (CD)
1
29 kr
8.559379
For a Look or a Touch (CD)
1
29 kr
8.559265
Man from Midian, The (CD)
1
29 kr
8.570570
Hungarian Music for Cello & Piano (CD)
1
29 kr
8.557602
Cello Concerto/Le Legendaire/Dialogue (CD)
1
29 kr
8.570446
Guitar Recital (CD)
1
29 kr
8.559263
New Music with a Caribbean Accent (CD)
1
29 kr
8.570425
Maria Sabina (CD)
1
29 kr
8.559267
Time Gallery, The (CD)
1
29 kr
8.570539
English Clarinet, The (CD)
1
29 kr
8.559323
Tempest Fantasy (CD)
1
29 kr
8.572064
Guitar Recital (CD)
1
29 kr
8.557781
Psalms for the spirit (CD)
1
29 kr
8.570567
Operatic Fantasias (CD)
1
29 kr
8.570951
Music for an Imaginary Film (CD)
1
29 kr
Johan E.
tisdag 1 september 2009
Toby Keith släpper nya albumet American ride
Nedan följer låtlistan
1. American Ride
2. Gypsy Driftin
'3. Are You Feelin' Me
4. Every Dog Has Its Day
5. Woke Up On My Own
6. If You're Tryin' You Ain't
7. Cryin' For Me (Wayman's Song) (Featuring Dave Koz, Marcus Miller and Arthur Thompson)
8. If I Had One
9. You Can't Read My Mind
10. Tender As I Wanna Be
11. Loaded
12. Ballad Of Balad (Featuring The Hogliners)
Spännande att 3 jazzmusiker medverkar på spår 7.
Johan E.
måndag 31 augusti 2009
torsdag 27 augusti 2009
Kulturens hus höstprogram pressenterat!
Verkar vara en hel del intressanta konserter, där vissa förhoppningsvis får recenseras. Vi får bara hålla tummarna för att inte svininfluensan och rädslan att smittas av den blir den hämsko mot att våga gå ut på konsert som många tyvärr tycks tro/befara.
Johan E. Skoglund
onsdag 26 augusti 2009
Grattis Meta Roos Lena Swanberg och Gustav Karlström!
Hon har ju också en otrolig bredd vilket visas i det humoristiska klippet nedan om mattanter som fått nog.
Johan E.
tisdag 25 augusti 2009
2 svenska musikprofiler ur tiden!
Nedan sjunger Östen Warnerbring Åkes vinnare i Melodifestivalen 1960.
Yngre, blott 57 år var blåsaren David Wilczewski vars sax-, och flöjtspel förgyllt mången svensk pop-, och rockinspelning. Men han spelade även jazz, både under eget namn och ihop med andra. Se honom i ett eldigt solo i klippet nedan. Må dem båda vila i frid.
måndag 24 augusti 2009
Recension Svendsen Norwegian Rhapsodies
Melodiskt lättlyssnat perfekt att spela i bakgrunden på jobbet. Som alltid när det gäller Naxos utgåvor är det medföljande cd-häftet fylld av matnyttig information om Svendsen, verken på skivan och artisterna. Betyg: JJJJJ
Johan E.
torsdag 20 augusti 2009
Recension att inspireras av!
http://www.svd.se/kulturnoje/musik/artikel_3041591.svd
Sköna formuleringar att inspireras av då man själv skall recensera.
Johan E.
onsdag 19 augusti 2009
Recension Ljuva spanska sånger
Betyg: JJJ
Johan E.
tisdag 18 augusti 2009
Intressanta skrivjobb på G!
Johan E.
måndag 17 augusti 2009
Bara för att en stor countryartist kommer till Sverige hade jag begett mig till Eskilstuna och Sundbyholms travbana oavsett vem det var. Men nu råkade det vara en artist jag verkligen gillar och har flera skivor med. Efter att ha köat i cirka en timme där det verkligen kändes i fötterna att man hade nya boots på sig så kom man in på området. Efter en halvtimme där gick Refreshments upp på scen och spelningen var helt OK. Rockmusiken lät precis som på skiva. Inga nya solon eller dylikt. Bra men inte revolutionerande på något vis. Efter ytterligare en paus på ca en halvtimme så äntrar Jill Johnson scenen.
Likt Refreshments kör hon bara 8 låtar. Några covers vilket gör hennes framträdande tämligen ointressant. Det skall tydligen komma en platta music row 2 i höst där hon tolkar ytterligare favoritcovers från Nashville! Gäsp och åter gäsp!
Publiken var precis som jag hade förväntat mig. Cowboyhattar, boots, skinnvästar, jackor med fransar, sporrar och olika westernsmycken. Öl dracks i kopiösa mängder men jag såg ingen bli omhändertagen av vakterna eller någon som bråkade eller spydde. Folk var där för sin kärlek till countryn och Allan jackson. Amerikanska veteranbilar visades upp och hamburgeroset låg tätt över nejden liksom i viss mån cigarettröken.
När Allan äntrar scener råder en eufori och en lycka som går att ta på. Han ger oss alla sina största hits på en och en halv timme utan paus. Mellansnacket är korthugget. Här berättas inga turnéminnen eller historier. I stället avverkas i rask takt låtar som Gone country, Little bitty, Chattahoochee, Drive, Small town southern man, Remember when och It’s five ó clock somewhere. Några obligatoriska publikfriande hälsningar till Sweden och lite filmade bilder från Eskilstuna på videoskärmen bredvid scenen ramar fint in det hela. Kompbandet the Strayhorns var några av de skickligaste pickers jag sett bakom en artist någonsin. Deras spel på fidle, steelguitar, mandolin, gitarr, piano trummor m.m. är hänförande. En perfekt match till Alans sagolikt varma röst.
Folk dansar ystert och sjunger både glatt och känslofyllt med i låtarna. Ingen som varit där inklusive undertecknad lämnar travbanan oberörd. På bussen hem är jag i ett lyckorus som inte riktigt vill lägga sig - än. Under konsertens gång nöp jag mig i armen för att kolla att jag inte drömmer. Och det gjorde jag inte. Detta är en kväll som sent skall glömmas.
Betyg: JJJJJ till Alan Jackson. Jill och Refreshments betygsätter jag inte då jag primärt var där för att se en världsstjärna som Alan och en jämförelse med honom känns orättvis.
Johan E.
torsdag 13 augusti 2009
Tänk vad musik kan förhöja en upplevelse
Johan E.
onsdag 12 augusti 2009
Recension George Strait Twang
Även den rena radiovänliga countrypoppen i spår som I gotta get to you och He's got that something special imponerar. En annorlunda avslutning bjuds i form av mexikanska El rey. Komplett med mariachi-trumpeter och sång helt på spanska visar Strait upp en ny sida av sig själv. Och en riktigt bra sida också. Vågar man hoppas på att nästa skiva blir ett helt zydeco-album?
Att George son Bubba även bidragit som låtskrivare till fyra spår, två ihop med pappa George själv ger skivan ytterligare en dimension. Då bland annat både Toby Keith, Rheba Mcentire och Tim Mcgraw har album redo för utgivning under hösten kan det verka dumdristigt att redan nu utse årets bästa countryalbum men det kan inte hjälpas. Jag är så totalt såld på Twang att den blir svårslagen på förstaplatsen. Givetvis fem glödheta JJJJJ i betyg.
I klippet nedan berättar George om Twang.
tisdag 11 augusti 2009
Toby Keith till Sverige
Nedan några klipp med mannen;
Toby Keith ärt en artist som rör upp känslor hos många. Han tar aktiv ställning för USA i kampen mot terrorismen och skriver låtar om Talibaner, barer, kvinnor och Willie Nelssons knark (se klipp 1 ovan). Han är en högröstad redneck som kan framstå som lätt korkad vilket han långt ifrån är. Han driver ett eget skivbolag där han ger ut både egna och andras skivor. Han skriver lejonparten av sina låtar själv. Har man sålt över 25 miljoner skivor det senaste decenniet så har man uppenbarligen något som folk, inklusive undertecknad, gillar.
Johan E.
måndag 10 augusti 2009
Tips; Intressant tv-dokumentär om Jill Johnsson
Johan E.
fredag 7 augusti 2009
Billiga skivfynd från USA på nätet!
Ray Scott är en amerikansk countrysångare som för några år sedan gav ut en skiva. Sedan jag hört titelmelodin på en samlingsskiva så har jag funderat på att skaffa hans skiva men av olika anledningar har det inte blivit av. Igår gick jag in på http://www.amazon.com/ och sökte efter skivan. Det visade sig att skivbolaget inte längre pressade nya skivor så amazon själva säljer den inte längre. Men hos en z.shop fanns den ny och inplastad för 24 cent. Inklusive frakt gick hela kalaset på $ 7.13 inklusive frakt vilket blev 64,12 kronor. Nu återstår bara det smärtsamma. Att vänta några veckor tills skivan dimper ned i postlådan.
Johan E.
torsdag 6 augusti 2009
Det gäller att hitta sin nisch – recension av Jacques Lousier Plyas Bach the 50th aniversary edition
Johan E.
onsdag 5 augusti 2009
Stavningskontrollen - räddaren i nöden!
Johan E.
tisdag 4 augusti 2009
Refreshments
Johan E.
måndag 3 augusti 2009
Uppdatering om Cowboybootsen
Johan E
fredag 31 juli 2009
Skivrecension Tanya Tucker My Turn
Det är absolut inget revolutionerande eller nytt med Tanya Tuckers tolkning av 12 country-klassiker alla från början insjungna av hennes manliga kollegor. Men Pete Andersson, kanske främst känd som mannen bakom Dwight Yokams varsamma uppdatering av de sena 60-talets klassiska Bakersfield-sound i slutet av 80-talet och början av 90-talet vet att det inte måste vara nyskapande för att vara bra. Ett gång toppickers kompar Tanya och hennes röst är i sin mest råa form här. Känslorna ligger utanpå och viljan att stampa med i dessa honkytonkrökare är oemotståndlig.
Se Tanya själv berätta om skivan (på engelska) i Youtube-klippet nedan.
Johan E.
torsdag 30 juli 2009
Dagens i-landsproblem!
Finns tydligen sätt att kringgå detta filter men som oteknisk känns det viktigare att lägga min energi på annat. Som att blogga om det hela.
Johan E.
onsdag 29 juli 2009
Skivor som antar mytiska proportioner
Skivan har jag letat efter ända sedan jag läste en recension av den i tidningen Hifi & Musik i mitten av 90-taalet då den kom ut. Skivor som man letat efter i 15 år antar lätt mytiska proportioner. Visst, de countrylåtar på både engelska och svenska, skrivna av Anders Glennmark i de flesta fall, som Ann-Louise spelade in i slutet av 70-, och början av 80-talet är bra. Inget att orda om
Men inte så bra som man förväntat sig. Den spänning som byggts upp under årens lopp kan helt enkelt inte motsvaras av det som strömmar ut ur högtalarna. Och det är inget fel med det. Vad vore livet utan drömmar? Även om man innerst inne vet att när drömmen väl realiseras så är den aldrig så drömlik som man föreställt sig.
tisdag 28 juli 2009
Boots beställda från USA
Johan E.
måndag 27 juli 2009
Myten om den ofelbara texten
Det finns ingen text som inte kan ändras. Att för mycket petande i texter inte alltid göra dem bättre är givetvis rätt men samtidigt får man inte bli så blind att man skriver en text rakt av utan att vilja rätta stavfel, syftfel och ändra upprepningar.
Man får inte förväxla kreativitet och snabbhet med dåligt slutresultat. Om du har möjlighet – låt framväxandet av din text ta den tid som krävs. Stressa bara om du absolut måste. Och även då försök hinna kriarätta din text. Den ofelbara texten som direkt skrivs ned och är helt perfekt finns inte.
Johan E.
fredag 24 juli 2009
Årets bästa skivor –hittills!
Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman
Efter att i början av året sett Kurt Elling live med Norrbotten big band på Matei-festivalen kännas det spännande att lyssna på hans nya skiva. Den som förväntar sig vokala excesser och scatsång lär bli besviken. Men den som vill ha manlig jazzsång av yppersta klass, rakt på utan krusiduller och maner lär inte bli besvikna. I samband med John Coltranes 80-års dag härom året valde Kurt att hylla det samarbete Coltrane gjorde på ett legendariskt album ihop med sångaren Johny Haartman. Pianisten Laurence Hobgood som kompar med sin trio står även för alla arr. Stråkkvartetten Ethel bildar stabilt stöd och i saxofonsolistrollen hör vi Ernie Watts. Skvibolaget concord blev så imponerade när de hörde showen och valde att be om en inspelning vilket skedde i New York i våras. Allt levereras med en lätthet som gör detta till en perfekt cocktailplatta men samtidigt med en finess som gör att den lämpar sig för noggrann analyseringslyssning.
Bach Anne-Sofie Von Otter
Allt Anne-sofie von otter tar I tycks bli till guld och hennes senaste samarbete med Bach.arior ihop med Cammerata Copenhagen och Lars Ulrich Moertnsen är verkligen inget undantag. Hennes senaste trilogi med skivor, Teresienstadt (med musik av fångar dödade i koncentrationsläger under andra världskriget) , skivan från förra året med musik av Gefors, Hillboerg och Bidermann kunde knappast avslutas på ett bättre sätt. Det vokala uttrycket är magnifikt och det märks tydligt att det är en form av hemkomst. Hon började ju gubevars som solist i Stockholms Bach-kör i början av 1980-talet. Bättre vokal barrock än så här är svårfunnen.
Ravel - Daphnis et Chloe; Poulenc - Gloria (Chicago Symphony Orchestra and Chorus/Haitink)
Berhard Haitink leder Chicago Symphony Orchestra i en trevlig skivserie på deras eget skivmärke Resound där han kan vraka och välja bland godbitar ur den klassiska repertoaren. Här bjuds på Ravels balett Daphne och Chloe, ett verk med symfoniska intentioner samt Poulencs Gloria. Det riktigt glöder om dessa kraftfulla stycken som i händerna på musiker, körsångare solist och dirigent blir till ren och skär magi.
Dale Watson Truckin' Sessions Vol.2
Dale watssons andra skiva med lastbilsåkarmusik är precis så klichéartad som den bör vara. Låtar om brudar bilar bärs och vägkrogar kan till och med få en körkortslös som undertecknad att vilja ta lastbilskort och ge mig ut på vägarna. Melodierna är sylvassa och sitter direkt. Likaså texterna om vägarnas obesjungna hjältar och riddare.
Lars Bygdén Fsmily feelings
Ända sedan tiden som primus motor I Thousand dollar playboys blåsebeströdda alt-country – det närmaste ett Mavwricks vi får I Sverige har Lars Bygdén haft en mycket intressant karriär att följa. Andra soloalbumet är inget undantag. Visst det skall erkännas. Flickvännens cancertumör har inte direkt gjort en ljus skiva men även sorgen måste få sättas ord och ton på. Radiospelade singeln Good Times är ett lysande undantag. Stor konst som verkligen berör i det lilla.
Sing Chapter one Wynonna
Efter några års frånvaro från musikscenen återvänder Wynonna Judd med skivan Sing chapter one och vilken återkomst sen. Ett antal jazz, soul rock och bluesklassiker alla sparsamt insturmenterade för att sätta Wynonnas kraftfulla röst i centrum. En bländande produktion som avslutas med den enda nya låten. Rodney Crowells Sing är en utmärkt hyllning till sångkonsten och dess rena urkraft såsom den väl representeras på detta utmärkta album. Merle Haggards Are the Good times really over är skrämmande aktuell i dessa finanskristider.
Bach; Stokowski - Transcriptions Vol. 2 José Serabrier
Leopold Stkowskis transkriberingar för stor symfoniorkester av andra kompositörers verk bland annat orgelverk av Bach visar verkligen på hur ett arrangemang kan förändra ett stycke. José Serabrier serie för Naxos med stokowski transkriptioner kommer här med volym två med Bach-verk. Avkopplande vackert utan att vara muzak. En perfekt skiva at somna till.
Rote Rosen Camilla Tilling
En riktigt trevlig sopranbekantskap som här Sjunger lieder av Josef Strauss till pianoackompanjemang. Biss SACD-prdouktion är som alltid lika magnifik som tolkningarna. Stor konst verkligen.
Spohr, Louis - Violin Concertos Nos. 6, 8 & 11 - Lamsma, Simone (violin)
Haydn, Joseph - Violin Concertos - Vähälä, Elina
Två trevliga skivor med konserter för soloviolin har snurrat flitigt I Cd-spelaren I vår. Både Haydns och Spohrs musik får här med hjälp av unga uttrycksfulla solister bakom stråken finfina tolkningar som det verkligen glöder om.
Norwegian national opera orchester Mozart, W AOvertures - Alessandrini, Rinaldo
Efter att under vid flera tillfällen recenserat konserter där ouvertyrer till Mozartoperor inlett programmet så känns det intressant att få en skiva med enbart sådana. Glimrande spel från start till mål bjuder dessa norska musiker på och man blir som alltid när det gäller Wolfgang Amadeus glad och pigg av det som hörs ur högtalarna Mozarteffekt eller ej.
Peterson-Berger, Wilhelm - Sånger för blandad kör a capella - Westberg, Erik dir. Erik Westbergs Vokalensemble Musikhögskolans Kammarkör
Naxos ambitiösa projekt Swedish Choral Society där man ihop med Sveriges körförbund skall dokumentera bredden inom svensk körmusik kunde knappast få en bättre början. Efter en trevlig liveinspelning med nestor Eric Ericson och hans Kammarkör tidigare i år känns det naturligt att företrädare för en yngre generation kördirigenter får visa upp sig. Även om det inte är några moderniteter som spelas på denna dubbel-cd. Wilhelm Petterson Bergers kompletta produktion för blandad kör acapella är nordisk nationalromantik när den är som allra vackrast. Man behöver bara blunda och njuta. Som alltid leder Erik sina ensembler med absolut perfektion. Synd bara att inte sångtexterna finns med i cd-häftet.
Johan E.