fredag 6 oktober 2017

Läs min recension av Händels Messias i dagens NSD!

Finska gäster bjöd på mäktig Messias

Händels Messias
Luleå Domkyrka
Torsdag kväll

Det finns vissa musikstycken man behöver höra då och då, verk som tillhör en evig kanon. Georg Friedrich Händels älskade oratorium Messias från 1741 tillhör verkligen dessa, vilka en dos av då och då i är en ytterst nödvändig lisa för själen.

 Och särskilt då det framförs så fantastisk frejdigt som detta finska gästspel. Solisterna Pia-Karin Helsing Saur, sopran. Virpi Räisänen, mezzosopran. Niall Chorell, tenor. Jaakko Kortekangas, baryton bjuder alla genomgående på strålande solistprestationer. Men det är ändå kören Oulun hiippakunnan oratoriokuoro och orkestern Oulunsalo Ensemble under Raimo Passos säkra ledning som får göra grovjobbet. De har en perfekt balans och lyckas på bästa sätt backa upp de fyra solisterna.

 Alla arior och recitativ sitter som en smäck och de gåshudsframkallande ögonblicken är många. Halleluljakören inte minst som får taket på kyrkan att vilja lyfta. Och som en extra finsk touch förekommer ett dragspel i orkestern. Ett instrument som inte fanns då Händel levde. Häftigt!

 Det är en på alla sätt och vis till perfektion fulländad Messias som våra finska gäster bjuder oss på. Kvällens framförande är som del av 500 års-jubileet för Luther och reformationen.  Ett bättre sätt att fira på än med denna mäktiga Messias är svårfunnet.
Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar