onsdag 18 oktober 2017

Läs min recension av Under en kvinnas hjärta i dagens NSD


Stapelvaror bygger ingen opera

Fakta

OPERA
Under en kvinnas hjärta Luleå domkyrka Tisdag 17 oktober klockan 19

Operan har, ända sedan den kom till som konstform speglat sin samtid. Så när detta tydligt sker i kyrkooperan ”Under en kvinnas hjärta” så faller man i en god tradition. Men bara för att en opera vill spegla sin samtid måste den inte ta till sig alla dess manér.

Luleå domkyrka är en av de vackraste konsertlokaler som finns. Här är den helt förändrad med mörker och rök. Den industriella grå scenografin och kostymerna gör att kyrkorummet känns helt obsolet. Vi hade kunnat befinna oss var som helst.

Sven David Sandströms musik är bitvis alldeles underbart vacker men har ibland alltför tvära kast mellan det romantiska och de mer taggiga partierna. Norrbotten NEO spelar med den äran under David Björkmans duktiga ledning.

Kvällens åtta sångare är det heller inget fel på. De fyra kvinnorna i kören är alla utmärkta rakt igenom. De fyra kvinnliga solisterna likaså.

Men särskilt personliga och berörande blir aldrig deras röster. Leif Janzon har gjort ännu ett välkomponerat libretto. Men som så ofta i dessa sammanhang är det så mångfacetterat att man bör läsa det på papper i lugn och för att fullt förstå innebörden. Det glättiga programbladet är till liten hjälp.

Richard Wagners hel-aftonsföreställningar är ofta mer opera än vad många tycker sig mäkta med. Här har man istället försökt få med sig så många olika intryck som möjligt på en timme. De sju scenerna hade mått bra att få lite luft emellan sig. Nu blir det tyvärr bara stapelvaror. Och stapelvaror bygger ingen opera.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar